BYD memasuki pasaran Jerman dan Sweden

Pada 1 Ogos,BYD mengumumkan kerjasama dengan Hedin Mobility, kumpulan peniaga terkemuka di Eropah yang membekalkan kenderaan tenaga baru berkualiti tinggi ke Sweden dan Jerman.

Sebagai rakan pengedar dan pengedar kereta penumpang BYD di Sweden, Hedin Mobility akan membuka kedai luar talian di beberapa bandar. Bagi pasaran Jerman, BYD akan bekerjasama dengan Hedin Mobility untuk memilih sejumlah pengedar berkualiti tinggi tempatan yang merangkumi pelbagai wilayah di Jerman.

Pada bulan Oktober tahun ini, banyak kedai di Sweden dan Jerman akan dibuka secara rasmi, dan lebih banyak kedai luar talian akan dilancarkan di beberapa bandar pada masa akan datang. Pada masa itu, pengguna dapat mengalami kenderaan tenaga baru BYD dari jarak dekat, dan kumpulan kenderaan pertama dijangka dihantar pada Q4 tahun ini.

Salah satu kumpulan pengedar terbesar di Eropah, Hedin Mobility mempunyai kedalaman pasaran yang kaya dan sistem pengedaran yang mapan, dengan lebih daripada 230 pengedar di seluruh Eropah, termasuk Sweden dan Jerman. Perikatan BYD dengan Hedin Mobility akan membantu BYD mengembangkan lagi kehadirannya di pasaran Eropah.

BYD adalah satu-satunya syarikat di dunia yang menguasai teknologi teras kenderaan elektrik seperti bateri, motor, dan kawalan elektronik, sambil menyediakan penyelesaian tenaga baru yang komprehensif. Pada separuh pertama tahun 2022, penjualan kenderaan tenaga baru melebihi 640,000.

Lihat juga:BYD menyampaikan kenderaan elektrik Tang di Norway, melancarkan rancangan untuk memasuki pasaran Eropah

BYD sudah mempunyai kehadiran di luar negara, terutama di Eropah. Pada akhir tahun lalu, BYD mengumumkan penghantaran kumpulan pertama dari lima bas elektrik tulen 12 meter generasi baru ke DB Regio Bus, anak syarikat Deutsche Bahn, yang kini beroperasi di Karlsruhe, Baden-Wurttemberg, Jerman. Pada bulan Mac tahun ini, syarikat teknologi pengangkutan Sweden Einride mengumumkan pembelian 200 traktor elektrik tulen tugas berat 8TT dari BYD.