BYD dan Xiangyang City bekerjasama untuk membina pangkalan industri automobil tenaga baru

Pada hari Isnin,Kerajaan Perbandaran Xiangyang di Wilayah Hubei, menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan pengeluar kenderaan elektrik China BYD. Yang terakhir ini akan meningkatkan pelaburan di wilayah ini dan memperkukuhkan lagi kerja dalam bidang seperti kenderaan tenaga baru.

Sebagai salah satu wilayah dengan rantai industri automobil yang paling lengkap di negara ini, Hubei dengan giat mempromosikan transformasi dan peningkatan industri automobil. Hari ini, wilayah ini ingin membina pangkalan pengeluaran kenderaan tenaga baru terbesar di negara ini.

Menurut perjanjian itu, BYD akan mempercepat pembinaan Taman Perindustrian Xiangyang BYD, yang merangkumi kemudahan seperti pengeluaran bateri kuasa, taman sifar karbon, dan pengeluaran alat ganti tenaga baru. Ia akan dibina dalam tiga fasa, dengan fasa pertama berjumlah 10 bilion yuan ($1.6 bilion).

Lihat juga:Syarikat NEV BYD menaikkan harga dengan alasan bahan mentah yang lebih mahal dan subsidi yang lebih rendah

“Hanya dalam dua tahun, Hubei telah mengatasi banyak kesulitan yang disebabkan oleh wabak ini. BYD sangat yakin untuk melabur di Hubei,” kata Wang Chuanfu, ketua BYD.