BYD Blade Battery akan memasuki India dengan kerjasama Toyota

Cailian PressSelasa melaporkan bahawa BYD FinDreams Battery, pangkalan pengeluaran bateri pisau syarikat, merekrut kakitangan pasaran luar negara, termasuk kakitangan kastam dan logistik yang biasa dengan dasar import dan eksport pasaran India. Pekerja BYD enggan mengulas sama ada bateri FinDreams akan memasuki pasaran India.

Namun, berita lain nampaknya sesuai dengan rancangan itu. Sebagai Pengambilan Bateri FinDreams Berjalan, Majalah IndiaKereta dalam talianDilaporkan pada 10 Februari bahawa Toyota akan bekerjasama dengan Maruti Suzuki untuk bersama-sama mengembangkan pasaran kenderaan elektrik (EV) India. EV pertama adalah SUV bersaiz sederhana dengan nama kod YY8.

Di samping itu, kedua-dua pihak juga akan mengembangkan sekurang-kurangnya 5 produk berdasarkan platform 27PL yang berasal dari platform papan selaju 40PL. Model-model ini dijangka dilengkapi dengan “bateri pisau” BYD.

Toyota dan Maruti Suzuki berharap dapat bersama-sama menjual 125,000 kereta elektrik setiap tahun, termasuk 60,000 di India. Menurut laporan media tempatan di India, Maruti Suzuki berharap harga SUV elektrik tulennya dapat dikendalikan antara 1.3 juta hingga 1.5 juta rupee (kira-kira AS $17,412 hingga AS $20090).

Kerjasama antara Toyota dan BYD bermula beberapa waktu lalu. Pada bulan Mac 2020, BYD Toyota EV Technology Co., Ltd., yang beribu pejabat di Shenzhen, ditubuhkan secara rasmi. “Rancangan” mencadangkan,Toyota untuk melancarkan kereta kecil elektrik tulenBerdasarkan platform BYD e3.0, dilengkapi dengan “bateri bilah”, ia akan menghadapi pasaran China pada akhir tahun ini, dan harganya mungkin kurang daripada 200,000 yuan (31,543 dolar AS).

Di samping itu, BYD telah lama menginginkan pasaran India, hab kereta elektrik yang baru muncul. Seawal tahun 2013, BYD K9 menjadi bas elektrik tulen pertama di India. Pada tahun 2019, BYD menerima pesanan untuk 1,000 bas elektrik tulen di India.

Lihat juga:BYD dan Ssangyong menandatangani kontrak R & D bateri

Pada awal Februari tahun ini, BYD secara rasmi menghantar kumpulan pertama 30 E6s di India. Dengan harga PS2.96 juta di India, kereta itu digunakan terutamanya untuk perjalanan. BYD India telah menetapkan enam peniaga di lapan bandar dan telah mula menjual kepada pelanggan korporat. Dalam mempromosikan E6, BYD India memberi tumpuan kepada bateri bilah.

Sebenarnya, kerajaan India memberi perhatian khusus kepada promosi kenderaan tenaga baru. Pada tahun 2017, pemerintah India menyatakan bahawa negara itu akan menghentikan penjualan kenderaan bahan bakar pada tahun 2030 untuk menerapkan sepenuhnya langkah-langkah elektrifikasi. Untuk mempromosikan pengembangan industri automobil tenaga baru India, pemerintah berencana untuk melabur 260 miliar rupee dalam lima tahun ke depan untuk memberikan subsidi kepada syarikat yang menghasilkan kenderaan tenaga baru.