Bursa Saham Shenzhen mengeluarkan surat keprihatinan untuk memberitahu Telecom bahawa setelah harga saham meningkat 267%

Harga saham memberitahu Telecom jatuh pada pembukaan pada hari Isnin, serendah 24.21 yuan sesaham. Saham telah melonjak lebih dari 220% sejak awal bulan Ogos tahun ini. Setelah had hari ini dilanda, jumlah nilai pasaran memberitahu Telecom hanya 24 bilion yuan ($3.719 bilion).

Pada malam 10 September, saya memberitahu TelecomMengumumkan bahawa syarikat itu berhasrat untuk mengambil bahagian dalam pemerolehan bersama perniagaan jenama telefon bimbitMelibatkan tanda dagangan jenama, penyelidikan dan pembangunan, dan rantaian bekalan. Syarikat itu tidak mendedahkan nama jenama telefon itu.

Pengambilalihan itu masih dalam peringkat rundingan awal, dan tiada surat niat atau perjanjian transaksi pihak berkaitan telah ditandatangani. Sejak pengumuman itu, Syarikat belum menentukan sasaran transaksi, dan juga tidak menjelaskan kelas aset atau jenis transaksi tertentu yang sedang dipertimbangkannya. Di samping itu, tiada kajian, audit, penilaian atau ketekunan wajar yang lain telah dijalankan setakat ini.

Pada petang 12 September,Bursa Saham Shenzhen mengeluarkan surat keprihatinan untuk memberitahu Telecom, Syarikat diminta untuk menjelaskan sama ada terdapat kebocoran maklumat atau perdagangan orang dalam berdasarkan kenaikan harga saham syarikat baru-baru ini. Syarikat juga mesti menyediakan senarai orang dalam dan ahli keluarga terdekat mereka yang mungkin mempunyai akses kepada maklumat dalaman.

Di samping itu, Bursa Saham Shenzhen meminta untuk memberitahu Telecom bahawa sebagai tambahan kepada mana-mana pemegang saham yang memegang lebih daripada 5% saham syarikat, ia juga mesti menambah pegangan saham semasa pemegang saham pengendalinya. Para pengarah, penyelia dan pengurusan kanan mesti mendedahkan pegangan dan urus niaga mereka dalam tempoh tiga bulan sebelum pengumuman pengambilalihan, serta rancangan untuk meningkatkan atau mengurangkan pegangan mereka dalam tempoh tiga bulan akan datang.

Lihat juga:WeRide mengumumkan pemerolehan permulaan trak automatik MoonX.ai

Beritahu Telecom bahawa ia adalah ejen telefon bimbit terkemuka di China, dan rakan utamanya adalah jenama telefon bimbit utama seperti Apple, Huawei, dan Samsung.

Laporan separuh tahunan syarikat 2021 menunjukkan bahawa ia mencapai pendapatan operasi sebanyak 37.556 bilion yuan, meningkat 26.64% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Keuntungan bersih syarikat yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat tersenarai adalah 86.96 juta yuan, meningkat 19.30% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Dari perspektif margin keuntungan kasar syarikat, ia berada pada tahap rendah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, hanya duduk pada 2.72%.