Bursa Saham Shenzhen mengeluarkan kaedah penarafan ESG

Pada 25 Julai, Shenzhen Securities Information Co., Ltd., anak syarikat milik penuh Bursa Saham Shenzhen (Bursa Saham Shenzhen), dilancarkanKaedah penarafan CNI ESGEntiti itu juga mengeluarkan satu siri indeks berdasarkan metodologi penarafan, yang bertujuan untuk memenuhi keperluan pelaburan ESG yang pelbagai di pasaran dan membimbing sumber kewangan untuk berkumpul di kawasan rendah karbon.

Kaedah penilaian ESG CNI bertujuan untuk menyediakan alat penilaian ESG yang sesuai untuk pasaran China. Di bawah tiga dimensi persekitaran, masyarakat, dan tadbir urus korporat, 15 tema, 32 bidang, dan lebih dari 200 indeks ditetapkan untuk sepenuhnya mencerminkan amalan dan prestasi pembangunan lestari syarikat tersenarai, dan seterusnya mempromosikan pengembangan indeks ESG dan produk indeks untuk Bursa Saham Shenzhen Inovasi memberikan asas yang kukuh.

Data indeks merangkumi semua syarikat saham A. Skor indeks berdasarkan undang-undang objektif dan maklumat awam, dan hasil penilaian dikemas kini setiap suku tahun.

Dengan pengukuhan rasmi “Carbon Peak, Carbon Neutrality Target” China, pelaburan ESG China telah menunjukkan trend perkembangan pesat. Falsafah pelaburan ESG secara beransur-ansur berakar pada strategi korporat, dan ekosistemnya menjadi semakin baik.

Lihat juga:Laporan Forum Ekonomi Dunia: Sasaran neutral karbon 2060 China akan menelan kos $20.7t

Jurucakap Bursa Saham Shenzhen mengatakan bahawa pertukaran akan terus menerapkan konsep pembangunan baru sesuai dengan keperluan penyebaran Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, mempromosikan peningkatan sistem peraturan kewangan yang berkelanjutan, membangun platform peruntukan produk pelaburan dan pembiayaan berkelanjutan rendah karbon, dan melayani keperluan peruntukan dana jangka panjang dan jangka panjang yang pelbagai. Ia juga akan memberikan sepenuh perhatian kepada fungsi organisasi pasaran pertukaran, memperluas penerapan hasil penilaian ESG, dan membimbing sumber kewangan untuk berkumpul di bidang rendah karbon. Bertujuan untuk membantu mempromosikan pembangunan ekonomi berkualiti tinggi,