Bursa Saham Beijing mengumumkan peraturan untuk menjelaskan prosedur penyenaraian, perdagangan, dan penghapusan

Pada hari Ahad, Bursa Saham Beijing mengumumkan peraturan pertama dan meminta komen orang ramai.


Peraturan tersebut, yang merangkumi prosedur penyenaraian, perdagangan dan pengurusan keahlian untuk pertukaran baru, kini dalam percubaan. Penyusunan “Peraturan” mengikuti undang-undang pembinaan sistem bursa saham, dan juga mempertimbangkan sepenuhnya posisi pasar Bursa Saham Beijing untuk melayani UKM yang inovatif.

Di antara tiga peraturan tersebut, garis panduan penyenaraian menetapkan pelbagai keperluan peraturan Bursa Saham Beijing untuk syarikat tersenarai dan entiti yang berkaitan. Peraturan perdagangan menetapkan sistem perdagangan sekuriti, dan peraturan pengurusan keahlian menetapkan keperluan untuk keahlian.

Pada masa yang sama, Bursa Saham Beijing sedang mencari komen orang ramai mengenai peraturan penyenaraian, perdagangan dan pengurusan keahlian. Tarikh akhir adalah 17:00 pada 22 September. Pertukaran baru akan meningkatkan lagi peraturan setelah memenuhi prosedur yang relevan. Dalam waktu dekat, pihaknya juga akan meminta pendapat umum dari pasar mengenai pelaksanaan peraturan disiplin diri yang berkaitan dengan tugas audit di bawah sistem pendaftaran penawaran umum.

Pada hari yang sama, menurut Sistem Publisiti Maklumat Kredit Perusahaan Nasional, Bursa Saham Beijing telah menyelesaikan pendaftaran dengan jumlah modal berdaftar 1 miliar yuan (US $155 juta).

Platform pertanyaan komersial Tianyan Check menunjukkan bahawa Beijing Stock Exchange Co., Ltd. dimiliki 100% oleh National Stock Exchange (NEEQ). Xu Ming, ketua pertukaran baru, juga merupakan pengurus besar Lembaga Ketiga Baru. Sui Qiang adalah naib ketua dan pengurus Bursa Saham Beijing.

Lihat juga:China untuk melancarkan Bursa Saham PKS Beijing

Presiden China mengumumkan dalam pidato video pada hari Khamis di Pameran Perdagangan Antarabangsa China 2021 bahawa bursa saham baru akan ditubuhkan di Beijing untuk menyokong inovasi dan pengembangan perusahaan kecil dan sederhana dan memperdalam reformasi Dewan Ketiga Baru.