Buffett menjual saham BYD untuk pertama kalinya, mengeluarkan lebih daripada HK $358 juta

Pada 30 Ogos,Berita Bursa Saham Hong KongLaman web menunjukkan bahawa Warren Buffett’s Berkshire Hathaway menjual 1.33 juta saham BYD pada harga purata HK $277.1 (US $35.31) sesaham pada 24 Ogos. Nisbah pegangan sahamnya turun kepada 19.92%. Selepas pengurangan itu, jumlah saham yang dipegang adalah 219 juta saham, dan nilai pasaran saham mencapai 57.597 bilion dolar Hong Kong.

Sebagai tindak balas,Media domestikHubungi Jabatan Perhubungan Pelabur BYD sebagai pelabur, dan kakitangan syarikat itu berkata, “Kami tidak tahu sehingga kami melihat berita itu.” Mengenai pelbagai spekulasi di pasaran, orang-orang yang disebutkan di atas mengatakan bahawa “tidak perlu terlalu banyak menafsirkannya. BYD belum mengungkapkan peristiwa besar baru-baru ini, dan operasi syarikat itu normal.”

Buffett membeli 225 juta saham BYD untuk HK $8 sesaham pada bulan September 2008, dengan harga keseluruhan AS $1.8 bilion, mencakupi 9.89% daripada modal saham yang diperluaskan. Data dari Wind menunjukkan bahawa berdasarkan harga penutupan BYD HK $263 sesaham pada 30 Ogos, pulangan pelaburan Buffett mencapai 31.88 kali.

buffett
Warren Buffett, gergasi perniagaan Amerika, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Berkshire Hathaway (Kredit Foto: Varchev)

Sebelumnya, data dari Bursa Saham Hong Kong menunjukkan bahawa pegangan Citibank di BYD meningkat 225 juta saham kepada 389 juta saham pada 11 Julai. Citibank mempunyai 225 juta saham, sama dengan saham Buffett.

Lihat juga:BYD menafikan Buffett mengurangkan saham

Akibatnya, pasaran telah membuat spekulasi bahawa 225 juta saham BYD baru Citibank berasal dari Buffett’s Berkshire Hathaway. Dipengaruhi oleh laporan pasaran, pada 12 Julai, saham BYD jatuh lebih dari 12% semasa sesi intraday, dan saham BYD A juga ditutup turun 4.72% pada hari itu.

Pada masa itu, orang yang berkaitan dengan BYD memberitahu seorang wartawan dari China Securities News bahawa menurut peraturan yang relevan dari Bursa Saham Hong Kong dan Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, pemegang saham utama perlu menyatakan hak mereka ketika mereka mengurangkan pegangan mereka dan berunding dengan platform pendedahan hak Bursa Saham Hong Kong. Sekiranya maklumat pengurangan tidak dipaparkan, pengisytiharan ekuiti pemegang saham akan berlaku. Individu tersebut mendakwa bahawa syarikat itu kini beroperasi seperti biasa dan pelbagai perniagaan dijalankan dengan teratur.

Penting untuk diperhatikan bahawa penjualan itu juga merupakan penjualan pertama dalam 14 tahun sejak Buffett memegang saham syarikat. Dikira pada harga rata-rata 277.1 dolar Hong Kong sesaham, Buffett telah mengurangkan pegangannya sebanyak 1.33 juta saham dan mengeluarkan lebih dari 358 juta dolar Hong Kong.

Penganalisis percaya bahawa kepentingan Buffett dalam BYD telah menarik banyak perhatian pasaran. Pertama, sebilangan pelabur melihat pelaburannya sebagai “baling-baling cuaca”. Kedua, Buffett mempunyai nisbah pegangan saham yang agak tinggi, dan tidak dikesampingkan bahawa ia masih akan mengurangkan pegangannya atau mempengaruhi trend harga saham di masa depan.

Pada 29 Ogos, BYD mendedahkan hasil separuh pertama tahun ini, dengan pendapatan operasi sekitar 150.607 bilion yuan (AS $21.8 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 65.71%. Keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat induk adalah 3.595 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 206.35%. Kedua-dua pendapatan dan keuntungan bersih mencapai tahap tertinggi baru dalam tempoh yang sama tahun lalu, dan keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat induk lebih tinggi daripada prestasi tahunan tahun lalu.

Dalam tempoh H1, BYD menghasilkan 647,914 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 312,18%, dan menjual 641,350 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 314,90%, yang tertinggi. Bahagian pasaran NEVnya mencapai 24.7%, meningkat lebih daripada 7.5% berbanding tahun 2021.