Bud Bag, platform sosial yang berpusat di MetaUniverse, menerima pusingan pembiayaan A + bernilai $15 juta

Bud, platform sosial global yang berpusat di MetaUniverse, mengumumkan penyelesaian pusingan pembiayaan A + berjumlah $15 juta36krMelaporkan pada hari Isnin. Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh Qiming Venture Partners, diikuti oleh Source Code Capital, Jiyuan Capital, dan Sky9 Capital. MM Capital bertindak sebagai penasihat kewangan eksklusif untuk pusingan ini. Dana akan digunakan terutamanya untuk penyelidikan dan pertumbuhan perniagaan di luar negara.

Ditubuhkan pada tahun 2019, Bud adalah platform media sosial untuk kandungan yang dihasilkan pengguna (UGC) yang membolehkan pengguna membuat kandungan interaktif 3D yang diperibadikan menggunakan alat tanpa kod. Kumpulan pengguna sasarannya adalah Generasi Z global.

Bard ingin memperluas jangkauan platform media sosial, dengan pengalaman mendalam berdasarkan meta-alam semesta, UGC, kandungan 3D, trend sosial, fesyen dan kreativiti-semuanya lebih mudah diakses oleh Gen Z.

Pengasas bersama Bud, Risa berkata: “Kami berharap dapat menggunakan permainan, AI, watak maya, watak bukan pemain (NPC) di platform Bud apabila teknologi lebih matang, kerana falsafah kami adalah untuk memberi setiap pengguna peluang untuk membuat Adegan 3D yang hebat, melalui inovasi teknologi, terus menurunkan ambang bagi pengguna untuk membina dunia meta-alam semesta.”

Pasukan pengasas Budd berasal dari syarikat yang berpusat di Silicon Valley seperti Snapchat dan Facebook. Pada masa ini, syarikat ini mempunyai hampir 100 pekerja dan dijangka berkembang menjadi 200 pada tahun 2022. Xiao Yang, pengasas bersama Bud yang lain, berkata: “Di masa depan, sebuah pusat global akan ditubuhkan di Singapura, dan akan ada pasukan operasi dan pembangunan tempatan di kawasan teras globalisasi.”

Menurut data yang dikeluarkan oleh penganalisis industri App Annie, versi BUD luar negara untuk platform iOS dilancarkan secara rasmi pada 5 November 2021, dan versi Google Play dilancarkan pada 30 Oktober 2021. Dalam sebulan setelah pelancaran global BUD, ia berada di antara lima aplikasi sosial App Store teratas di banyak negara termasuk Amerika Syarikat, dan terus berkembang pesat dalam beberapa bulan terakhir.

Lihat juga:Alibaba, ByteDance melancarkan aplikasi sosial berorientasikan minat

Mengenai rancangan masa depan dan bagaimana menanggapi cabaran, Xiao Yang berkata: “Dalam jangka pendek hingga sederhana, Bud pertama kali akan fokus pada pertumbuhan pengguna dan penggilap produk. Hanya dengan menurunkan ambang penciptaan dan meningkatkan kualiti kandungan, pengguna dapat dipertahankan. Oleh itu, penyuntingan teras berterusan Pengulangan akan sentiasa menjadi tumpuan kerja kami.”