Borgward Motors milik UCAR akan melalui proses kebankrapan

Borgward Automobile, yang dimiliki oleh syarikat pelancongan dan perkhidmatan kereta China UCAR, akan memasuki proses kebangkrutan dengan pengumuman yang akan dibuat secepat awal bulan Julai. “Borgward pasti akan ditakdirkan. Ia tidak pernah berjaya dan tidak ada pembeli yang berminat untuk mengambil alih, jadi kebangkrutan adalah pilihan yang paling diinginkan,” kata seorang sumber, sambil menambah bahawa keputusan akhir akan diungkapkan seawal bulan Julai.

Ditubuhkan di Jerman pada tahun 1919, Borgward bermula setaraf dengan BBA tetapi muflis pada tahun 1961. Pada tahun 2014, Foton Motor Group, anak syarikat Kumpulan BAIC, memperoleh jenama Borgward dengan harga 5 juta euro, dan kemudian menghasilkan kereta di China terutamanya di bawah jenama Beijing Borgward.

Setelah Borgward BX7 dilancarkan pada bulan April 2016, ia telah menerima pesanan yang cukup besar, mengekalkan penjualan 5.000 kenderaan selama beberapa bulan berturut-turut, dan mencapai 6.000 kenderaan sebulan pada puncaknya. Kejayaan awal Borgward bahkan dilihat sebagai kes perniagaan klasik yang patut dikaji dan dikagumi. Tetapi pada tahun 2017, penjualan bulanan Borgward BX7 merosot kepada sekitar 3.000.

Oleh kerana pelbagai kekurangan keuntungan, kekuatan jenama, dan kekuatan produk, Borgward telah berakhir lagi setelah hanya empat tahun. Pada 29 Julai 2019, UCAR mengambil alih 67% kepentingan dalam Beijing Borgward, dan Borgward Automobile menjadi ahli pasukan UCAR.

Lu Zhengyao, juga dikenal sebagai Lu Charlie, kini menjadi ketua dan CEO UCAR, ketua Borgward, dan mantan ketua bukan eksekutif Luckin Coffee. Data rasmi Borgward menunjukkan bahawa pada tahun 2019, penjualan tahunan Borgward melonjak kepada 54,500 unit. Tetapi pada tahun 2020, tahun Luckin Coffee menjunam kerana skandal penipuan kewangan yang terkenal, barisan UCAR dilanda, dan penjualan tahunan Borgward menjunam kepada 8,740 unit, penurunan tajam 84% dari tahun ke tahun.

Lihat juga:Lu Zhengyao, mantan ketua Luckin, menjadi penghutang penghakiman untuk kali ketiga dan menghadapi denda AS $188 juta

Bekas pekerja Borgward mengatakan dalam satu kenyataan bersama: “Rancangan UCAR untuk Borgward serupa dengan rancangan Luckin Coffee. Syarikat itu bukan kedai 4S, tetapi menjual dan merekrut francaisi dalam talian. Di samping itu, UCAR juga menggunakan kereta Borgward secara dalaman.”

UCAR adalah platform perkhidmatan komprehensif domestik terkemuka dalam bidang kereta perjalanan, termasuk empat sektor utama: penyewaan, perkhidmatan teksi khusus, pembelian kereta dan pinjaman kereta cepat.