BOE menghadapi kesukaran dalam menghasilkan skrin OLED iPhone kerana kekurangan cip

Eksport Media KoreaTheelecGergasi paparan China BOE (BOE) menghadapi kesukaran pengeluaran untuk membuat panel OLED untuk iPhone Apple kerana kekurangan cip komputer yang berterusan di seluruh dunia, kata laporan pada hari Jumaat.

Sumber berkata, kekurangan itu akan menjejaskan pengeluaran BOE pada bulan ini dan bulan depan. BOE telah membeli IC pemacu paparan untuk panel dari syarikat cip Korea Selatan LX Semicon. Tetapi LX Semicon menghasilkan lebih sedikit daripada yang dirancang.

Oleh kerana kapasiti pengecoran cip yang tidak mencukupi, LX Semicon pertama kali membekalkan cip pemacu paparan ke paparan LG, yang merupakan pelanggan lain selain BOE.

Oleh itu, BOE menjangkakan pengeluaran panel OLED akan turun dari 3 juta hingga 2 juta bulan depan. Walau bagaimanapun, Apple telah memesan sehingga 10 juta panel OLED dari BOE untuk iPhone pada separuh pertama 2022.

Sumber lain mengatakan bahawa BOE telah merancang untuk menghantar lebih daripada 40 juta panel OLED untuk iPhone tahun ini. Sekarang mereka tidak mungkin mencapai matlamat itu, dan pada akhir tahun ini mereka akan menghantar hampir 30 juta unit.

Lihat juga:Jalur pengeluaran fleksibel AMOLED generasi ke-6 BOE secara rasmi memulakan pengeluaran besar-besaran

Namun, BOE berada di landasan yang betul untuk memperluas bahagiannya dalam rantaian bekalan panel OLED Apple kerana ia akan menawarkan panel OLED transistor filem tipis (TFT) polysilicon kriogenik (LTPS) 6,06 inci untuk siri iPhone 14 yang akan datang.