Biden akan meminda larangan pelaburan Trump terhadap syarikat China yang disyaki mempunyai hubungan ketenteraan, kata laporan itu

Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden merancang untuk meminda sekatan pelaburan era Trump ke atas syarikat yang didapati mempunyai kaitan dengan tentera China selepas dasar pentadbiran Trump berdepan cabaran undang-undang,BloombergLaporan.

Perintah yang disemak semula, yang dijangka ditandatangani oleh Biden secepat minggu ini, akan mengalihkan fokus dari hubungan entiti dengan tentera China ke hubungan mereka dengan agensi pengawasan pertahanan atau teknologi China, menurut Bloomberg, memetik orang yang mengetahui perkara itu. Di bawah perintah yang disemak semula, Perbendaharaan akan mengenakan denda ke atas syarikat yang berkongsi pautan dengan jabatan sensitif ini.

Pentadbiran Biden kemungkinan akan menyimpan sejumlah besar entiti yang disenaraikan sebelumnya, dan Perbendaharaan akan menambahkan yang baru sebagai sebahagian daripada perintah tersebut. Kementerian Kewangan akan berunding dengan Kementerian Negeri dan Pertahanan dalam proses penyenaraian.

Pada bulan November tahun lalu, mantan Presiden AS Trump menandatangani perintah eksekutif yang melarang orang Amerika membeli sekumpulan saham atau sekuriti berkaitan yang dikeluarkan oleh syarikat yang didakwa mempunyai kaitan dengan tentera China, dengan alasan bahawa pelaburan tersebut boleh menimbulkan risiko terhadap keselamatan negara. Larangan itu mempengaruhi sejumlah syarikat teknologi, pembuatan dan infrastruktur China yang terkenal, termasuk perintis 5G Huawei, pembuat chip SMIC, pengendali tanpa wayar China Mobile dan gergasi telefon pintar Xiaomi.

Xiaomi secara rasmi dikeluarkan dari senarai hitam minggu lalu, beberapa bulan selepas Jabatan Pertahanan AS menamakannya sebagai “Syarikat Tentera Komunis China”, memetik penghargaan yang diterima oleh pengasas dan CEO Xiaomi Lei Jun pada tahun 2019 untuk perkhidmatannya kepada negara China dan semangat syarikat untuk teknologi 5G dan kecerdasan buatan.

Hakim AS Rudolf Contreras mengatakan dalam keputusan bahawa Pentagon tidak memberikan bukti yang mencukupi untuk mengenal pasti Xiaomi sebagai syarikat industri ketenteraan. Hakim menunjukkan fakta bahawa lebih daripada 500 usahawan telah menerima anugerah serupa, sambil menambah bahawa 5G dan kecerdasan buatan “dengan cepat menjadi standard industri untuk peranti elektronik pengguna” dan tidak semestinya berkaitan dengan pembinaan kemudahan ketenteraan.

Pada bulan Mei, Hakim Contreras juga memerintahkan Departemen Pertahanan untuk menghentikan prosedur untuk menyenaraihitamkan syarikat peta dan data besar China, Luokang Technology, setelah tuntutan mahkamah yang bertujuan untuk membatalkan praktik tersebut.

Setelah kedua-dua syarikat China itu berjaya mencabar perintah era Trump di mahkamah, pasukan Biden mengatakan perlu untuk menilai semula dasar tersebut untuk memastikan bahawa ia sah dan lestari dalam jangka panjang. Pasukan Biden juga berharap dapat mengukuhkan kedudukan undang-undang hukuman fiskal dengan mengalihkan tanggungjawab kepada Perbendaharaan.

Lihat juga:Biden meminta sokongan untuk industri kenderaan elektrik A.S. untuk meningkatkan persaingan dengan China

Huawei yang diperangi juga meningkatkan usaha untuk menangkis serangan AS. Senarai hitam lain, yang disebut “senarai fizikal,” memotong akses Huawei ke cip pemproses, perkhidmatan mudah alih Google dan teknologi lain yang diperlukan untuk membuat telefon pintar dari syarikat AS. Sekatan eksport pentadbiran Trump menyebabkan penurunan penjualan telefon pintar syarikat sebanyak 42% pada suku terakhir 2020. Pada hari Rabu, Huawei melancarkan sistem operasi mudah alih HarmonyOS sendiri, yang disenarai hitam oleh Amerika Syarikat dua tahun lalu.