Bekas Ketua Pegawai Eksekutif JD Logistics menyertai syarikat tenaga GCL Group

Wang Zhenhui, mantan Ketua Pegawai Eksekutif JD Logistics, kumpulan perniagaan dalaman JD, akan segera bergabung dengan Jinxiehe Co., Ltd. Holdings Co., Ltd. (GCL Group), sebuah syarikat yang komited untuk mempromosikan teknologi hijau, rendah karbon dan sifar karbon,LewatDilaporkan pada 29 Julai. Wang akan bertanggungjawab untuk perniagaan tenaga mudah alih dan melaporkan terus kepada ketua kumpulan.

GCL Group mempunyai 4 anak syarikat tersenarai termasuk GCL Technology, GCL Integration, GCL Energy, dan GCL New Energy. Perniagaan tenaga mudah alihnya terutamanya melibatkan pengisian kenderaan elektrik dan penggantian bateri.

Pada bulan Mac tahun ini, Zhu Gongshan, Ketua Kumpulan GCL, menyatakan di Forum China EV 100 bahawa syarikat itu secara aktif membangun ekosistem industri tenaga bergerak. Syarikat dan CICC Capital telah menubuhkan dana 10 bilion yuan ($1.48 bilion) untuk memasuki bidang pertukaran bateri. Kumpulan pertama stesen pertukaran bateri untuk kereta penumpang dan kereta rasmi telah beroperasi dalam setengah tahun. GCL juga mengumpulkan hampir 4 bilion yuan pada awal Mac.

Sasaran perkhidmatan perniagaan tenaga mudah alih GCL dapat dibahagikan kepada dua kategori: satu adalah platform penyampaian kereta dalam talian, dan yang lain adalah kenderaan komersial, terutamanya termasuk kenderaan logistik dan kenderaan mineral.

Wang Zhenhui bergabung dengan JD.com pada bulan April 2010 dan berturut-turut berkhidmat sebagai pengurus besar cawangan China Utara, pengarah bahagian pergudangan, presiden JD Intelligent, dan ketua sistem operasi JD Mall. Pada bulan April 2017, dengan penubuhan JD Logistics, Wang berkhidmat sebagai CEO anak syarikat JD.

Pada akhir tahun 2020, Wang mengundurkan diri sebagai Ketua Pegawai Eksekutif JD Logistics kerana alasan peribadi. Beberapa bulan setelah meninggalkan JD.com, Wang kembali ke syarikat itu sebagai perunding dan mengambil bahagian dalam pekerjaan yang berkaitan dengan pelaburan.

Industri tenaga mudah alih mempunyai potensi besar kerana kenderaan tenaga baru telah membentuk rangkaian pertukaran bateri berskala besar. Pada bulan Januari, pembekal bateri kuasa utama CATL melancarkan jenama pertukaran baterinya sendiri, Evogo. Sebelum itu, terdapat beberapa pemain penting dalam bidang pertukaran bateri di China, termasuk Orton New Energy dan First Technology, dan NIO.

Lihat juga:NIO bina stesen pertukaran bateri ke-1000

Dengan penyertaan Wang Zhenhui, perniagaan tenaga mudah alih GCL akan terus berkembang. Pada 15 Jun, GCL International menyatakan di platform interaksi pelabur bahawa matlamat perniagaan tenaga mudah alih syarikat pada tahun 2022 adalah untuk membina 300 stesen pertukaran bateri dan melayani 30,000 kenderaan.