Bekas jurutera teknikal Facebook Liu Jiakai menyertai Teknologi Xiaodu Baidu

Teknologi XiaoduCawangan gergasi elektronik China Baidu telah membawa perubahan kakitangan utama. Bekas juruteknik ace Facebook Liu Jiakai secara rasmi bergabung dengan syarikat itu sebagai arkitek R&Dnya yang luar biasa, melaporkan terus kepada CEO syarikat Jing Kun (Eric).

Maklumat awam menunjukkan bahawa Liu berada di kedudukan 1% teratas di kalangan jurutera teknikal kanan Facebook. Sejak menyertai pada tahun 2009, beliau telah mengambil bahagian dan mengetuai pembangunan pelbagai produk dan pembinaan pelbagai rangka kerja teknikal dari awal. Beliau juga telah melalui proses pembangunan Facebook dari peringkat permulaan ke platform yang menghubungkan 3 bilion pengguna di seluruh dunia, dan telah banyak menyumbang kepada peningkatan syarikat.

Liu merancang dan membina perkhidmatan mid-range pemesejan Facebook dan membantunya berkembang untuk melayani lebih dari 1 bilion pengguna. Beliau juga menyediakan sokongan untuk interaksi mesej dan penyimpanan dalam aplikasi komunikasi seperti Messenger. Di samping itu, beliau terlibat dalam Facebook Home, projek penyelidikan dan pembangunan pertama Facebook dengan pengeluar perkakasan telefon pintar.

Sebelum bergabung dengan Facebook, Jiakai Liu bekerja di Google dan merupakan salah satu daripada 50 pekerja teratas Google China, yang bertanggungjawab untuk pencarian buku dan Picasaweb.

Xiaodu Technology adalah penyedia produk teknologi perkhidmatan kehidupan pintar, yang pada asalnya adalah Smart Life Group di bawah Baidu. Ini berasal dari penerokaan awal teknologi suara pintar Baidu. Pada bulan September 2015, pendahulu DuerOS “Duer” ditubuhkan. Pada bulan Mac 2018, Baidu menubuhkan kumpulan perniagaan kehidupan pintarnya. DuerOS secara beransur-ansur mengembangkan ekosistem kecerdasan buatan percakapan, kemudian mengembangkan peranti perkakasan pintar kecil seperti pembesar suara dan fon kepala DuSmart.

Lihat juga:Xiaodu melancarkan produk baru, termasuk skrin pintar untuk kegunaan rumah

Laporan kewangan suku keempat Baidu menunjukkan bahawa pada bulan Disember, jumlah interaksi suara bulanan pembantu Xiaodu mencapai 6.2 bilion kali, dan jumlah interaksi suara bulanan peranti perkakasan DuerOS mencapai 3.7 bilion kali yang dikeluarkan oleh Baidu, meningkat 66% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Teknologi Xiaodu mempunyai penghantaran skrin pintar terbesar di dunia pada suku ketiga, berkat pengalaman pengguna yang lebih baik, kemampuan AI terkemuka dan cip komputer yang dikembangkan sendiri.

DuerOS telah banyak digunakan di rumah, hotel, harta tanah, kereta dan senario produk mudah alih. Lebih daripada 400 juta peranti pintar dengan DuerOS kini diaktifkan. Teknologi Xiaodu mempunyai lebih daripada 500 syarikat terkenal sebagai rakan kongsi dan 200,000 bilik hotel untuk dipilih.