Bekas anak syarikat eBay China eachnet.com mengumumkan penutupan

Eachnet.com, sebuah syarikat e-dagang Cina yang pernah dimiliki oleh eBay, telah mengumumkan baru-baru ini bahawa kerana penyesuaian strategi operasi, operasi laman web akan dihentikan pada pukul 24:00 pada 12 Ogos.

Pengumuman itu menyatakan bahawa,Eachnet.comAkan menutup transaksi di semua kedai di laman webnya dan akan menutup pelayan laman web pada 12 Ogos.

Pada bulan Ogos 1999, syarikat itu ditubuhkan di Shanghai, yang mengkhususkan diri dalam e-dagang. Hanya satu tahun selepas penubuhannya, ia telah menjadi laman web e-dagang terbesar di China, dan pelbagai petunjuk telah lama berada di antara yang terbaik. IDG, China Founders Fund Partners, Yake Group, Orchid Asia dan institusi lain menyuntik tiga pusingan pelaburan ke dalam syarikat itu dalam masa dua tahun.

Pada tahun 2002, eBay, pasaran e-dagang terbesar di dunia, menyuntik $30 juta ke eachnet.com dan membeli baki saham pada tahun 2003 dengan harga $150 juta, membawa syarikat itu. Tahun 2003 adalah titik perubahan dalam nasib eachnet.com, dan Taobao ditubuhkan pada tahun yang sama.

Pada tahun 2004, eachnet.com dan eBay digabungkan menjadi satu. Pengguna laman web ini boleh berurusan dengan lebih daripada 100 juta pengguna dari Amerika Syarikat, Eropah dan negara-negara Asia. Pada tahun 2005, ia juga dihubungkan dengan PayPal dalam usaha untuk memudahkan pengguna membayar dalam talian.

Walau bagaimanapun, syarikat itu jelas bukan saingan Taobao, yang lebih akrab dengan pengguna China pada masa itu, dan kehilangan pertempuran untuk e-dagang tempatan di China. Pada tahun 2006, bahagian pasaran eachnet.com jatuh kepada 29%, dan Taobao menyumbang hampir 70% daripada bahagian pasaran. Menjelang suku kedua 2012, Taobao menyumbang 95% daripada pasaran membeli-belah dalam talian C2C, manakala bahagian eachnet.com telah jatuh kepada 0.01%.

Lihat juga:Platform e-dagang China Suning.com menafikan kebankrapan dan pembubaran

Eachnet.com juga berusaha mencari alternatif untuk strategi tempatan Taobao, seperti melancarkan perniagaan membeli-belah di luar negara pada tahun 2010 yang menawarkan barang kepada pengguna dari laman web membeli-belah AS, dengan sedikit kejayaan. Sejak itu, ketika eBay menarik diri dari pasaran China, firma itu juga dipindahkan ke Tom Group, yang secara beransur-ansur memudar dari pandangan umum.