Beijing mengumumkan rancangan peralihan tenaga baru 2030

Pada 18 Ogos, lapan jabatan termasuk Kementerian Sains dan Teknologi China mengumumkan “Pelan pelaksanaan untuk peneutralan karbon puncak karbon yang disokong oleh sains dan teknologi (2022-2030). “

“Rencana” mengusulkan untuk menerobos teknologi utama seperti pengurangan karbon peralatan pengangkutan yang didorong oleh tenaga fosil, penggantian dengan tenaga bukan fosil, dan sistem yang konsisten dengan tenaga infrastruktur pengangkutan. Pembinaan infrastruktur pengangkutan digital akan dipercepat, dan teknologi seperti pengurusan kecekapan tenaga dan koordinasi pengurangan pencemaran lalu lintas dan pengurangan karbon akan dipromosikan. Pemerintah juga akan mempromosikan pengendalian dan pengurusan lalu lintas, dan mempromosikan penghijauan, elektrifikasi dan kecerdasan dalam bidang pengangkutan.

Menjelang 2030, negara akan berusaha untuk membuat terobosan besar dalam teknologi utama seperti bateri kuasa, motor pemacu, dan sistem operasi kenderaan. Tahap keselamatan kenderaan tenaga baru telah ditingkatkan secara komprehensif, dan penggunaan tenaga rata-rata kenderaan penumpang elektrik tulen baru telah menurun dengan ketara. Keamatan penggunaan tenaga per unit perolehan dan intensiti penggunaan tenaga komprehensif kereta api yang disokong oleh sains dan teknologi akan terus menurun.

Dari segi penjanaan tenaga tenaga baru, “Pelan Pelaksanaan” mencadangkan untuk memberi tumpuan kepada pengembangan teknologi seperti sel fotovoltaik berasaskan silikon kecekapan tinggi, bateri perovskite kecekapan tinggi dan stabil, serta bilah tenaga angin serat karbon, teknologi turbin angin luar pesisir yang sangat besar, turbin angin terapung luar pesisir tahan taufan dan terapung Penyelidikan dan pengembangan sistem fotovoltaik.

Lihat juga:Kumpulan pertama NEV pertukaran bateri JD Logistics mula beroperasi

Penyelidikan dan pengembangan teknologi penjanaan tenaga terma solar yang boleh dipercayai dan kos rendah dan gabungan haba dan kuasa akan dipromosikan, dan bahan dan peralatan utama untuk penyerapan haba suhu tinggi, pemindahan haba, dan penyimpanan haba akan membawa kejayaan. Reaktor modul kecil pelbagai guna dan reaktor yang disejukkan dengan gas suhu ultra tinggi yang sangat selamat akan dipromosikan. Menyokong penyelidikan dan pengembangan teknologi penjanaan tenaga panas bumi, penjanaan tenaga laut, dan penjanaan tenaga biomas.

Dari segi teknologi penyimpanan tenaga, agensi kerajaan menyatakan bahawa mereka akan mengembangkan teknologi penyimpanan tenaga dengan kecekapan tinggi, seperti penyimpanan tenaga udara termampat, penyimpanan tenaga roda tenaga, penyimpanan tenaga bateri lithium-ion cair dan pepejal, penyimpanan tenaga bateri ion natrium ion, dan penyimpanan tenaga bateri aliran. Penyelidikan dan pengembangan teknologi aplikasi penyimpanan tenaga baru seperti penyimpanan tenaga berskala besar dan teknologi keselamatan penyimpanan tenaga yang berkaitan untuk stesen janakuasa lata akan dipercepat.