Beijing melancarkan rancangan untuk memuncak pelepasan karbon dari bangunan

Dikeluarkan bersama oleh Kementerian Perumahan dan Pembangunan Bandar-Luar Bandar China dan Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan NegaraPada 13 Julai, rancangan untuk melaksanakan pelepasan karbon puncak dalam pembinaan bandar dan luar bandarDi bawah rangka kerja ini, Beijing memerlukan pelepasan karbon dari projek pembinaan bandar dan luar bandar untuk mencapai puncak kolektif menjelang 2030. Pegawai masih berusaha untuk merealisasikan sepenuhnya transformasi hijau dan rendah karbon pembinaan bandar dan luar bandar menjelang 2060.

Matlamat “Rancangan” adalah untuk mewujudkan sistem dasar dan mekanisme institusi untuk pembangunan hijau dan rendah karbon dalam pembinaan bandar dan luar bandar menjelang 2030. Tahap kecekapan tenaga bangunan dan penggunaan sumber sisa akan bertambah baik, dan kecekapan tenaga akan mencapai tahap maju antarabangsa. Struktur dan kaedah penggunaan tenaga dioptimumkan, dan aplikasi tenaga boleh diperbaharui akan mencukupi.

“Perancangan” memerlukan promosi pemulihan ekologi bandar dan peningkatan ekosistem bandar. Pengawal selia akan secara ketat mengawal jumlah bangunan bertingkat tinggi baru dan tidak akan membenarkan bangunan kediaman bertingkat tinggi baru. Pada masa yang sama, pengurus kawasan bandar baru harus mengawal nisbah tanah komersial ke tanah kediaman, dan mempromosikan integrasi dan susun atur pekerjaan dan ruang kediaman yang seimbang.

Lihat juga:Kumpulan pertama produk ETF neutral karbon China diluluskan

Rancangan ini juga memerlukan peningkatan komprehensif bangunan hijau dan rendah karbon. Orang dalam industri harus terus melakukan tindakan yang berkaitan dengan bangunan hijau. Menjelang 2025, bangunan bandar yang baru dibina akan memenuhi standard bangunan hijau. Menjelang 2030, bangunan kediaman yang baru dibina di kawasan yang lebih sejuk akan memenuhi keperluan penjimatan tenaga sebanyak 83%, bangunan kediaman yang baru dibina akan memenuhi keperluan penjimatan tenaga sebanyak 75%, dan bangunan awam yang baru dibina harus memenuhi keperluan penjimatan tenaga sebanyak 78%.

Di samping itu, syarikat perkhidmatan harta tanah digalakkan untuk menyediakan pemilik rumah dengan perkhidmatan seperti penjagaan rumah, pengemasan, penjagaan anak, kecergasan, dan membeli-belah untuk memenuhi keperluan hidup asas orang dalam jarak berjalan kaki. Galakkan orang ramai untuk memilih peralatan hijau dan mengurangkan penggunaan barangan pengguna sekali pakai. Menggalakkan penggunaan tenaga hijau dan rendah karbon. Mempromosikan kenderaan tenaga baru dan meningkatkan pembinaan kemudahan pengecasan dan penggantian bateri masyarakat.