Beijing kembali mengawal industri tuisyen ekstrakurikuler

Dalam tiga tahun terakhir sejak tindakan keras terhadap industri bimbingan ekstrakurikuler Beijing pada tahun 2018, kekecewaan terhadap tabiat buruk industri akhirnya memuncak. Kawasan ini merangkumi pelbagai perkhidmatan, dari profil kemasukan institusi pendidikan tinggi ke pembelajaran bahasa Inggeris ke sekolah tuisyen untuk peperiksaan yang sangat kompetitif di negara ini. Mengambil kesempatan daripada keputusasaan ibu bapa Cina untuk menyediakan anak-anak mereka dengan pendidikan yang paling elit tetapi paling berkesan, banyak syarikat bimbingan ekstrakurikuler bertujuan untuk membuat keuntungan, yang hanya akan membawa kesan buruk.

Presiden China Xi Jinping sendiri baru-baru ini memberi amaran bahawa “kekacauan di pusat tuisyen adalah penyakit yang mendalam” dan ibu bapa harus kurang memperhatikan keadaan akademik anak-anak mereka. (Kadang-kadang sekecil 5 tahun.) Amaran ini telah menjadi lebih serius sejak itu, dan pada 10 Mac, perintah Beijing mengumumkan bahawa kurikulum luar kampus masih digantung-pada mulanya dihentikan kerana wabak mahkota baru-sehingga notis selanjutnya.DilaporkanInstitusi pendidikan diberitahu untuk mempersiapkan “pemeriksaan penyergapan”, tetapi butiran khusus tidak digariskan.

Tidak jelas apa maksudnya untuk industri tutor yang berfokus pada teknologi. Sudah tentu, sekolah-sekolah yang menawarkan kursus itik untuk pelajar belajar terlebih dahulu harus dihapuskan secepat mungkin. Tetapi masalah kekal. Selain itu, jika penggunaannya sederhana, mereka yang menyediakan tuisyen bahasa Inggeris melalui platform interaktif mungkin tidak begitu berbahaya selepas semua.

Bagaimanapun, berita mengenai peretasan telah menyemai benih kecurigaan. Sejak minggu lalu, harga saham TAL Education dan New Oriental telah jatuh masing-masing sebanyak 14% dan 11%.

Jelas sekali, iklim pendidikan yang sedia ada semakin merosot dari masa ke masa, yang membawa kepada penurunan kesihatan mental pelajar, penurunan semangat untuk belajar, dan budaya yang terobsesi dengan peperiksaan. Oleh kerana industri tuisyen selepas sekolah hanya beroperasi untuk keuntungan, pelajar dikurangkan kepada statistik, dan tidak hairanlah Beijing ditentukan.

Satu kebimbangan adalah pengambilan yang tidak mencukupi (dan kadang-kadang pengekalan) kelayakan, dan lebih buruk lagi, mentor yang tidak layak. Sebagai contoh, sekolah itik boleh mengiklankan bahawa kursus diajar oleh “mentor selebriti”-atau lebih tepatnya graduan baru dari universiti terkemuka. Pengewangan “pelekat universiti” ini memalukan di negara di mana kemasukan ke sekolah berprestij boleh mengubah kehidupan pelajar (dan keluarga mereka). Walau bagaimanapun, jika kita beralih kepada teknologi dan mendigitalkan sepenuhnya industri tuisyen selepas sekolah, masalah ini dapat diselesaikan. Ibu bapa boleh melakukan pemeriksaan latar belakang yang ketat terhadap tutor, sambil memudahkan waktu sekolah, perancangan dan kerja rumah, dan membuat pembayaran lebih lancar.

Lihat juga:Adakah tutor dalam talian China tinggal di sini?

Menurut sesetengah orang, matlamat sebenar adalah kewangan lucu industri. Satu artikel oleh Love Finance merujuk kepada notis kerajaan yang membuktikan bahawa “semua institusi pendidikan di luar kampus mesti menandatangani kontrak dengan bank supaya yuran pengajian mereka (yang disimpan dalam akaun escrow) tidak dapat ditarik terlebih dahulu.” Ia tidak biasa bagi ibu bapa untuk membeli kursus dalam kuantiti yang banyak, dan syarikat kemudian kehabisan wang tunai.Minggu ChinaKes Yousheng Education Technology baru-baru ini dilaporkan, yang menyebabkan kerugian besar kepada ibu bapa setelah “penutupan kelas yang tidak dijangka” pada Oktober 2020, dengan salah satu keluarga dilaporkan kehilangan “sehingga 400,000 yuan ($61,138) dalam tuisyen prabayar”.

Ibu bapa Cina umumnya gembira dengan tindakan keras Beijing baru-baru ini. Dalam industri yang sebelum ini dapat memotong sudut dan beroperasi sebagai lembu tunai, keperluan untuk model pendidikan yang benar, mantap dan sesuai akhirnya menjadi keutamaan.