Beijing akan memberikan cuti bersalin selama 30 hari kepada ibu bapa yang melahirkan anak ketiga

Akaun rasmi Beijing Citizen Hotline memetik Suruhanjaya Kesihatan Perbandaran Beijing pada hari Rabu sebagai berkata bahawa selepas 31 Mei, orang yang mempunyai anak ketiga akan menikmati 30 hari cuti bersalin dan 15 hari cuti bapa.

Dengan persetujuan agensi, perusahaan, institusi, organisasi sosial dan organisasi lain, pekerja wanita boleh mengambil masa 1 hingga 3 bulan lagi.

Sebelumnya, beberapa netizen melaporkan di “Papan Mesej Kepimpinan” People’s Daily Online bahawa dokumen dasar kesuburan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan Dewan Negara tidak sesuai dengan ketentuan dalam “Peraturan Penduduk dan Perancangan Keluarga Beijing.” Sebilangan pekerja wanita mungkin tidak dapat menikmati dasar kelahiran tiga anak dan langkah-langkah sokongan yang berkaitan. Netizen mendesak Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Perbandaran Beijing untuk mengkaji dan melaksanakan langkah-langkah baru secepat mungkin.

Suruhanjaya Kesihatan Perbandaran Beijing menjawab bahawa Beijing akan mempercepat penyemakan dokumen kebijakan yang relevan sesuai dengan persyaratan nasional.

Suruhanjaya Kesihatan Nasional mengeluarkan pemberitahuan pada bulan Juli untuk menilai situasi pembangunan penduduk dan kemungkinan risiko dalam pelaksanaan kebijakan, dan merumuskan rencana pelaksanaan.

Untuk menjadikan dasar baru lebih menarik, dokumen 20 Julai berjanji bahawa agensi kerajaan akan memperkenalkan pelbagai langkah sokongan, dari pelepasan cukai dan cuti kerja yang lebih fleksibel hingga akses yang lebih mudah ke taman asuhan kanak-kanak, sekolah dan perumahan awam untuk meringankan beban keluarga yang membesarkan tiga anak.

Lihat juga:Ahli ekonomi mencadangkan China melaksanakan dasar tiga anak untuk mengekang pertumbuhan penduduk yang perlahan

Pelaksanaan dasar tiga anak dan langkah-langkah sokongan sangat penting untuk menyesuaikan diri dengan perubahan struktur penduduk. Pada tahun 2020, kadar kesuburan keseluruhan China adalah 1.3, yang jauh di bawah tahap penggantian 2.1. Banci terbaru menunjukkan bahawa pada tahun 2020, bahagian orang yang berumur 60 tahun ke atas dalam jumlah penduduk adalah 18.7%, meningkat 5.44 mata peratusan dari tahun 2010, menunjukkan bahawa kadar penuaan China lebih cepat daripada kebanyakan negara dalam sejarah moden.