Bateri litium meningkat 5-15%, dan kenaikan harga mungkin berterusan hingga 2023

MenurutZaman digitalRabu lalu, kilang modul bateri telah diberitahu bahawa harga sel bateri litium silinder akan meningkat lagi sebanyak 5% -15% pada awal tahun depan disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk kenderaan elektrik hiliran dan penyimpanan tenaga.

Di samping itu, tinjauan terbaru Bloomberg New Energy Finance (BNEF) menunjukkan bahawa harga purata pek bateri lithium-ion adalah AS $132 per kilowatt-jam, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 6%. Namun, disebabkan oleh peningkatan tekanan pada biaya bahan, harga pek bateri dapat meningkat menjadi US $135 per kilowatt-jam tahun depan, memperlambat proses pengurangan kos kenderaan elektrik. Satu lagi laporan dari Taiwan Electronic Times menambah bahawa trend kenaikan harga bateri mungkin berterusan sehingga 2023.

Laporan Bloomberg menyatakan bahawa walaupun harga bateri secara keseluruhan telah menurun tahun ini, jika anda hanya mempertimbangkan separuh kedua tahun ini, harganya sebenarnya telah meningkat.

Pada masa ini, bateri NMC (811) berharga hampir $110 per kWh, dan Q4 dijangka berharga $10 lebih tinggi daripada Q1. Bateri besi fosfat lithium, yang terkenal dengan prestasi kosnya yang tinggi, telah meningkat 10% -20% di China sejak September.

Menurut laporan itu, kadar kenaikan harga bateri tidak akan berhenti di situ, dan berita baru-baru ini dari seluruh rantaian bekalan nampaknya mengesahkan ramalan Bloomberg bahawa harga akan terus meningkat.

Kilang bateri terkemuka yang enggan menaikkan harga tahun lalu kini mengecas otak mereka, dan banyak dari mereka sekarang memberitahu pelanggan bahawa tawaran mereka akan meningkat sekitar 20 peratus. Sebilangan pengeluar meramalkan bahawa industri secara keseluruhan akan melihat harga yang lebih tinggi pada tahun 2022.

Lihat juga:Menurut berita, Xiaomi dan Huawei akan melabur dalam pembekal bateri NIO Veyron New Energy

Laporan penyelidikan yang dikeluarkan oleh Changhong New Energy pada akhir bulan lalu menunjukkan bahawa perniagaan bateri litium syarikat telah menunjukkan permintaan yang kuat. Walaupun syarikat telah menaikkan harga beberapa produk, ia “tidak dapat menampung sepenuhnya” kenaikan harga bahan mentah, tetapi beberapa pesanan kenaikan harga tidak akan berlaku hingga 2022.

BNEF sebelum ini meramalkan bahawa harga purata pek bateri akan jatuh di bawah $100 per kilowatt-jam pada tahun 2024. Pada masa itu, walaupun tanpa subsidi, harga dan keuntungan kenderaan elektrik akan sama dengan kenderaan bahan bakar. Dengan kata lain, mereka akan lebih kompetitif dari segi kos.

Namun, di bawah jangkaan bahawa harga rata-rata pek bateri akan terus meningkat, masa untuk melihat harga rata-rata $100 mungkin ditangguhkan selama dua tahun lagi hingga 2026, dan populariti kenderaan elektrik, keuntungan syarikat kereta, dan penyelesaian penyimpanan tenaga semuanya akan terjejas.