Bas elektrik tulen 70,000 BYD melancarkan barisan pemasangan

Pada hari Rabu, pembuat kereta yang berpangkalan di Shenzhen BYD melihatBas elektrik ke-70,000, model 13 meter akan dihantar ke Sweden, di luar talian di kilang Hangzhou.

BYD memasuki industri automotif pada tahun 2003, melancarkan kenderaan tenaga baru powertrain hibrid plug-in pertama yang dihasilkan secara besar-besaran (THEF3DM) pada tahun 2008, dan memasuki bidang kereta penumpang pada tahun 2009.

Dari segi bas, BYD selalu mengikuti misi jenamanya dan mencadangkan penyelesaian untuk elektrifikasi bas bandar pada tahun 2010. Pada tahun 2011, BYD menyediakan 200 bas K9 untuk melayani Sukan Musim Panas Universiti Dunia ke-26 di Shenzhen.

BYD juga mempromosikan strategi “elektrifikasi bas” dari China ke dunia. Ia menarik kunjungan dari negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan Jepun dan memenangi tender terbuka pertama untuk bas elektrik di Eropah pada 2012. Syarikat ini mempunyai operasi di Itali, Amerika Syarikat, Korea Selatan, Jepun dan Jerman.

Bas elektrik tulen sepanjang 13 meter itu dilancarkan dari barisan pemasangan di kemudahan pengeluaran bas BYD di Hangzhou dan dihantar ke Sweden. BYD memasuki pasaran Sweden pada tahun 2015 dan telah berturut-turut memenangi pesanan untuk lebih dari 200 bas elektrik tulen. Pada masa ini, BYD telah beroperasi dengan cekap di bandar-bandar Sweden seperti Eskilstuna, Nortaye, dan Balkabi di Stockholm.

Lihat juga:BYD dan Xiangyang City bekerjasama untuk membina pangkalan industri automobil tenaga baru

Hingga kini, BYD telah menghantar lebih daripada 70,000 bas elektrik tulen kepada rakan kongsi global, dengan jarak tempuh operasi lebih dari 5.5 bilion kilometer. Basnya bergerak di lebih dari 300 bandar di lebih dari 50 negara dan wilayah di seluruh dunia, dengan berkesan mengurangkan pelepasan karbon dioksida lebih dari 4 juta tan, yang setara dengan menanam 350 juta pokok.