Banma bekerjasama dengan Unity untuk mengembangkan sistem operasi enjin permainan kereta pertama di China

Penyedia sistem operasi kereta pintar Banma dan platform pembuatan kandungan interaktif 3D masa nyata UnityDiumumkan pada hari Khamis bahawa sistem pembangunan bersepadu Unity kini secara rasmi termasuk sistem operasi Banma AliOS. Bukan hanya itu, AliOS juga menjadi sistem operasi kereta pintar domestik pertama yang dilengkapi dengan enjin Unity.

Ditubuhkan pada tahun 2004, Unity telah mengumpulkan pengalaman yang kaya dalam bidang mesin permainan.Pada tahun 2021, 1000 permainan mudah alih pertama menggunakan Unity untuk membuat 72% permainan.

Dengan pecutan kecerdasan kenderaan, skrin kokpit pintar meningkat dari segi jumlah, saiz dan prestasi, dan boleh membawa pengalaman baru dengan menghubungkan tempat duduk, penyaman udara dan pencahayaan ambien. Pengalaman bertahun-tahun Unity dengan peranti mudah alih membolehkannya menerapkan kelebihan yang sama pada kokpit pintar.

AliOS mencapai integrasi mendalam dengan enjin Unity di lapisan sistem, merangkumi banyak aspek seperti pengurusan kitaran hidup, perkakasan dan akses rangkaian. Prestasi juga dioptimumkan secara mendalam untuk meningkatkan kecekapan penggunaan GPU dan CPU. Penyatuan yang mendalam ini dapat mewujudkan pengalaman kokpit yang sukar dicapai oleh sistem seperti Android dan QNX.

Sistem AliOS baru yang dilengkapi dengan Unity dapat mencapai kesan 3D, termasuk media streaming berbilang skrin dan aplikasi 3D paparan silang skrin, visualisasi 3D antara muka kawalan kereta, kesan pergerakan zarah 3D antara muka penyaman udara, paparan peta berketepatan tinggi untuk pemanduan pintar, dan maklumat kenderaan Permainan mendalam yang menggabungkan dengan interaksi pelbagai mod.

Lihat juga:Banma melancarkan sistem pemanduan pintar yang dikembangkan sendiri Kernal, yang akan diberikan kepada syarikat kereta China secara percuma pada tahun 2022

Xiao Feng, ketua arkitek Banma, berkata: “Ke depan, kerangka pengembangan AliOS akan lebih baik menyokong alat pengembangan permainan pihak ketiga dan mewujudkan pengalaman kokpit yang lebih kreatif dan mengasyikkan.” Pada masa ini, teknologi koperasi pada mulanya telah digunakan untuk kereta elektrik tulen pintar L7 dengan motor IM.