Banma, anak syarikat Alibaba, menjalin kerjasama strategik dengan Kerajaan Rakyat Perbandaran Chongqing

23 Ogos,Kerajaan Rakyat Perbandaran Chongqing menandatangani kontrak dengan Banma, anak syarikat Alibaba, mencapai perjanjian kerjasama strategik. Di masa depan, Chongqing akan bergantung pada sistem operasi automotif Banma OS untuk mewujudkan platform sumber terbuka untuk sistem operasi automotif yang saling berkaitan, dan mempromosikan pengenalan perusahaan rantaian industri dan pembinaan ekologi.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Banma adalah syarikat teknologi yang dilaburkan bersama oleh Alibaba Group Holdings Co., Ltd. dan SAIC. Syarikat ini terutama menumpukan pada penyelidikan dan pengembangan perisian asas yang diperlukan untuk sistem operasi kereta pintar.

Banma telah membina tiga generasi sistem operasi, generasi pertama adalah OS automotif. Sistem operasi ini terutama untuk Android dan dipasang pada kereta Internet pertama di dunia, Roewe RX5, pada tahun 2016. Produk generasi kedua adalah konsol yang menggunakan mod heterogen yang diedarkan, yang telah digunakan pada kenderaan elektrik pintar mewah IM L7. Generasi ketiga adalah AliOSDrive, sistem operasi pintar kenderaan penuh, yang intinya menyokong kenderaan tanpa pemandu.

Wang Kai, naib presiden Banma, mengatakan bahawa pada masa akan datang, syarikat akan memberi tumpuan terutamanya pada bidang sistem operasi pintar pemanduan autonomi. Di samping itu, Banma juga berusaha untuk membuat penyelesaian bersepadu untuk kereta pintar dan pengangkutan digital, melaksanakan pertukaran, perkongsian dan penggunaan maklumat pintar yang selamat seperti orang, kenderaan, jalan raya, dan awan, dan menjadi interkoneksi dalam talian dan kecerdasan digital kereta pintar dalam industri automotif dan bidang pengangkutan. Pangkalan perisian untuk peningkatan.

Lihat juga:Aplikasi e-commerce Koala Alibaba dikurangkan kepada kurang daripada 20 kakitangan

Sejauh ini, syarikat kereta yang menggunakan penyelesaian kereta pintar Banma termasuk SAIC, FAW dan Volkswagen, yang telah menghasilkan hampir 3 juta kereta pintar.

Sebagai tambahan, Banma telah mewujudkan ekologi industri awal. Dalam bidang cip komputer, Banma telah menubuhkan “New Automotive Chip Alliance” dengan Qualcomm, Cadence, Xilinx, Horizon Robotics, Black Zhima, SemiDrive dan banyak syarikat cip automotif lain, dengan fokus pada integrasi cip dan sistem operasi yang luas.