Baidu World 2022 yang akan diadakan pada 21 Julai

Gergasi Internet China Baidu mengumumkan pada hari IsninBaidu World 2022, yang dianjurkan bersama oleh CCTV, akan diadakan dalam talian pada 21 JulaiPengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Baidu Robin Li dan pemimpin perniagaan Baidu yang lain akan menghadiri persidangan tersebut untuk berkongsi teknologi dan produk AI canggih. Acara ini juga akan melancarkan produk dalam pelbagai bidang seperti awan pintar dan pemanduan autonomi.

Setiap tahun, Baidu World berusaha membawa kejayaan inovatif dalam bidang pemanduan autonomi. Pada tahun 2020, “perkhidmatan pemanduan jarak jauh 5G” membuat debutnya di persidangan dan menjadi perkhidmatan penting untuk pemanduan tanpa pemandu. Pada tahun 2021, konsep “robot” dicadangkan. Semasa persidangan tahun ini, Baidu juga akan mengeluarkan produk yang melibatkan pemanduan autonomi.

Di samping itu, Baidu dan China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) akan mengumumkan satu lagi kerjasama utama semasa Baidu World tahun ini. Atas dasar secara rasmi menjadi rakan strategik global kecerdasan buatan untuk projek penerokaan lunar China tahun lalu, Baidu akan bekerjasama dengan CASC dalam teknologi aeroangkasa dan kecerdasan buatan.

Avatar digital akan menjadi protagonis dunia Baidu tahun ini. Perancang AI, timbalan tuan rumah, dan tetamu pembukaan semuanya adalah avatar digital AI “Xi Jiajia”. Bersama dengan avatar digital lain “Du Xiaoxiao”,” Xi Jiajia “akan muncul di beberapa bahagian keseluruhan persidangan dan menunjukkan kemampuan AIGC (AI Generated Content) seperti melukis atas permintaan.

“Xi Jiajia” (sumber gambar: Baidu)

Lihat juga:Baidu melaporkan jumlah pendapatan suku pertama melebihi $4B

Baidu juga akan memilih beberapa kes untuk menunjukkan bagaimana AI syarikat dapat memberi dorongan kepada transformasi industri dan pembangunan ekonomi sebenar. Sebagai contoh, setelah gabungan AI dan elektrik, pemeriksa ladang angin tidak lagi perlu memanjat turbin angin setinggi 100 meter, dan pemeriksaan AI dapat meningkatkan kecekapan sebanyak 6-10 kali.