Baidu Mengumumkan Enam Jalan untuk Mencapai Sasaran Neutralitas Karbon 2030

Pada hari Selasa, Baidu secara rasmi mengumumkan enam cara untuk mencapai matlamat neutral karbon di peringkat operasi menjelang 2030.

Berdasarkan amalan alam sekitar yang ada, syarikat menggariskan pelbagai jalan saintifik untuk mencapai matlamatnya: pusat data, bangunan pejabat, offset karbon, pengangkutan pintar, awan pintar, dan rantaian bekalan.

Jalan 1: Bina pusat data perlindungan alam sekitar

Pada tahun 2020, keberkesanan penggunaan kuasa (PUE) pusat data buatan sendiri Baidu adalah 1.14. Melalui inovasi teknologi, integrasi perisian dan perkakasan, dan aplikasi AI, penggunaan tenaga per unit kuasa pengkomputeran pusat data yang dibina sendiri dijangka terus menurun. Baidu akan memberi keutamaan untuk membina pusat data baru di kawasan yang kaya dengan tenaga boleh diperbaharui untuk meningkatkan struktur penggunaan tenaga syarikat.

Baidu berkata ia akan mengurangkan PUE untuk menyewa pusat data melalui teknologi canggih atau penghijrahan kuasa pengkomputeran untuk mengurangkan tahap pelepasan karbon.

Jalan 2: Buat bangunan pejabat pintar

Baidu akan mengambil langkah-langkah seperti pencahayaan semula jadi, pengudaraan semula jadi, dan teduhan untuk meningkatkan kecekapan tenaga bangunan pejabat. Melalui teknologi penjanaan tenaga fotovoltaik dan kaedah lain, bangunan pejabat akan lebih mesra alam.

Laluan 3: Offset karbon

Untuk kawasan operasi di mana sukar untuk mencapai pelepasan karbon sifar, offset karbon adalah penyelesaian utama Baidu.

Jalan 4: Teknologi pengurangan karbon dalam bidang pengangkutan pintar

Baidu akan membuat usaha besar dalam penyelidikan dan pengembangan kenderaan tanpa pemandu dan elektrik, seperti Baidu Apollo dan Jidu Automobile-syarikat kereta elektrik yang ditubuhkan oleh syarikat gergasi teknologi China itu sebagai usaha sama dengan pembuat kenderaan domestik Geely.

Jalan 5: Teknologi penjimatan tenaga dan pengurangan karbon dalam bidang awan pintar

Baidu akan bekerjasama dengan perkhidmatan awan pintar, pelanggan, rakan kongsi, dan lain-lain untuk bersama-sama mencapai pelepasan karbon sifar.

Laluan 6: Membina perkongsian dengan syarikat dalam rantaian bekalan

Baidu akan bekerjasama dengan syarikat lain dalam rantaian bekalan untuk membina mekanisme kerjasama baru untuk mempromosikan pengurangan pelepasan karbon.

Lihat juga:Baidu mengumumkan keputusan suku pertama yang kukuhAwan, Perniagaan AI

Teknologi adalah penggerak yang paling penting dalam usaha mencapai matlamat neutral karbon. Selepas 2030, Baidu menyatakan bahawa ia akan terus bekerjasama dengan rakan ekologinya untuk mencapai pelepasan karbon negatif dan menyumbang kepada pencapaian matlamat berkecuali karbon nasional pada tahun 2060.