Baidu mendedahkan komputer kuantum superkonduktor dan penyelesaian bersepadu platform penuh pertama di dunia

Pada 25 Ogos, Baidu, syarikat kecerdasan buatan terkemuka di China, mengumumkanKomputer kuantum superconducting pertama yang mengintegrasikan perkakasan, perisian dan aplikasi. Syarikat ini juga melancarkan penyelesaian integrasi perisian dan perkakasan kuantum platform penuh pertama di dunia, yang menawarkan akses ke pelbagai cip kuantum melalui aplikasi mudah alih, PC dan awan.

Komputer kuantum superkonduktor kelas industri Baidu “Qianshi” menggabungkan platform perkakasannya dengan timbunan perisian yang dikembangkan sendiri oleh syarikat itu. Di atas infrastruktur ini, terdapat banyak aplikasi kuantum praktikal, seperti algoritma kuantum yang digunakan untuk merancang bahan baru untuk bateri litium baru atau mensimulasikan lipatan protein.

Dengan kekuatan kesetiaan tinggi 10 qubit (qubit), Qianshi menyediakan perkhidmatan pengkomputeran kuantum yang stabil dan besar kepada orang ramai. Di samping itu, Baidu baru-baru ini telah menyelesaikan reka bentuk cip kuantum superkonduktor 36-qubit dengan coupler yang menunjukkan hasil simulasi yang menjanjikan pada petunjuk utama.

Oleh kerana pengkomputeran kuantum terus membuat kemajuan yang signifikan, sebilangan besar syarikat meneroka bagaimana pengkomputeran kuantum akan menyumbang kepada perniagaan dunia nyata mereka. Perkembangan penyelesaian integrasi perisian dan perkakasan kuantum platform penuh pertama di dunia “Liangxi” menyediakan perkhidmatan kuantum pelbagai fungsi melalui penyebaran peribadi, perkhidmatan awan dan akses perkakasan.

Liang Xi dapat memasukkan Qianshi dan komputer kuantum pihak ketiga yang lain, termasuk peranti kuantum superkonduktor 10-qubit dan peranti kuantum ion yang terperangkap yang dikembangkan oleh Akademi Sains China. Pengguna boleh mengakses sumber pengkomputeran kuantum ini melalui aplikasi mudah alih, PC dan awan.

Lihat juga:Baidu Apollo Go melancarkan perkhidmatan perintis pemanduan autonomi di Hefei

“Dengan Qian Shi dan Liang Xi, pengguna dapat membuat algoritma kuantum dan menggunakan kemampuan pengkomputeran kuantum tanpa mengembangkan perkakasan kuantum, sistem kawalan atau bahasa pengaturcaraan mereka sendiri,” kata Dr Duan Runyao, pengarah Institut Pengkomputeran Kuantum di Institut Penyelidikan Baidu.

Inovasi terbaru ini disokong oleh Institut Pengkomputeran Kuantum Institut Penyelidikan Baidu, yang jejak teknologinya merangkumi pelbagai bidang, termasuk algoritma dan aplikasi kuantum, komunikasi dan rangkaian, penyulitan dan keselamatan, pembetulan ralat, seni bina, pengukuran dan kawalan, dan reka bentuk cip. Setelah lebih dari empat tahun penyelidikan dan pengembangan, Baidu telah mengemukakan lebih dari 200 permohonan paten teknologi teras dalam bidang teknologi kuantum.