Baidu mendapat lampu hijau untuk penyenaraian sekunder di Hong Kong

Menurut orang yang akrab dengan perkara itu, gergasi pencarian Internet Cina dan syarikat kecerdasan buatan Baidu telah diluluskan untuk penyenaraian sekunder di Bursa Saham Hong Kong.

Jawatankuasa Penyenaraian Bursa Saham Hong Kong pada hari Khamis meluluskan tawaran awam kedua $3.5 bilion untuk syarikat teknologi yang disenaraikan Nasdaq, dengan CLSA dan Goldman Sachs sebagai penaja jamin transaksi.  Bloomberg  Dan  South China Morning Post  Laporan.

Baidu adalah salah satu daripada semakin banyak syarikat China yang tersenarai di AS merancang penyenaraian sekunder di pusat kewangan Asia di tengah ketegangan antara China dan Amerika Syarikat, termasuk Tencent Music Entertainment Group, perkhidmatan blog mikro Weibo dan platform perdagangan automatik dalam talian AutoHome.

Lihat juga:Baidu membelanjakan 2 bilion yuan untuk mendaftarkan syarikat kenderaan elektrik, secara rasmi melancarkan kerjasama baru dengan Geely

Pada bulan Januari tahun ini, Bursa Saham New York mengharamkan rakyat Amerika daripada melabur dalam 31 syarikat yang diklasifikasikan oleh Jabatan Pertahanan sebagai syarikat “tentera PKC” sebagai tindak balas kepada perintah eksekutif yang ditandatangani oleh Presiden Trump pada November tahun lepas. Senarai ini termasuk China Telecom, China Mobile dan China Unicom yang disenaraikan di New York, yang semuanya disenaraikan bersama di Hong Kong.

Untuk melindung nilai risiko yang dihapuskan oleh bursa A.S., syarikat-syarikat China telah berusaha untuk mempelbagaikan pangkalan pelabur mereka dan menetapkan pandangan mereka di Hong Kong, yang membolehkan mereka lebih dekat dengan pasaran rumah mereka. Menurut data dari Refinitiv, jumlah penyenaraian sekunder Alibaba di Hong Kong telah mencapai 34 bilion dolar AS. Sejak penyenaraian pertama Alibaba di Hong Kong pada 12.9 bilion dolar AS pada tahun 2019,  Reuters  Laporan. Tahun lepas, gergasi e-dagang JD.com menaikkan $4.5 bilion dan pemaju permainan NetEase menaikkan $3.1 bilion.

Ditubuhkan pada tahun 2000, Baidu adalah enjin carian terbesar di China dan telah membangunkan pelbagai aplikasi mudah alih. Syarikat itu juga memiliki platform penstriman video iQiyi, yang mempunyai 104.8 juta pelanggan dan disenaraikan secara berasingan di Nasdaq. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Baidu telah melabur dalam teknologi kecerdasan buatan untuk membangunkan perkhidmatan awan dan platform memandu autonomi yang dipanggil Baidu Apollo.

Baidu memohon IPO di bursa Nasdaq pada tahun 2005, menaikkan lebih daripada $100 juta.