Baidu memperoleh lesen perkhidmatan pengangkutan tanpa pemandu komersial pertama di China

Syarikat gergasi Internet China Baidu mengumumkan pada 8 Ogos bahawa syarikat itu telah memperolehBuat pertama kalinya di negara ini, perkhidmatan robotaxi tanpa pemandu sepenuhnya komersial dibenarkan kepada orang ramai di jalan terbuka.

Perkhidmatan pengangkutan Baidu, Apollo Go (Apollo Go), kini diberi kuasa untuk mengenakan tambang robotaxi di Chongqing dan Wuhan, dua bandar besar China-tanpa pemandu atau pemerhati manusia di dalamnya.

Oleh kerana pengawal selia semakin menyetujui pengembangan kenderaan autonomi, lesen baru mencerminkan pengiktirafan dan kepercayaan pengawal selia terhadap kekuatan teknologi pemanduan autonomi Baidu. Mereka juga menandakan titik perubahan penting di masa depan China Mobile, akhirnya memperluas perkhidmatan teksi tanpa pemandu kepada pelanggan yang membayar di seluruh negara.

Lesen itu diberikan kepada Baidu oleh agensi kerajaan di Wuhan dan daerah Yongchuan di Chongqing. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kedua-dua bandar telah meneroka pendekatan baru untuk pengangkutan pintar, dari mengembangkan infrastruktur hingga mengemas kini peraturan baru untuk kenderaan autonomi. Setelah mendapat izin, Baidu akan mula menyediakan perkhidmatan robotaxi tanpa pemandu sepenuhnya di kawasan yang ditentukan di Wuhan dari jam 9 pagi hingga 5 petang, dan dari jam 9:30 pagi hingga 4:30 petang di kawasan yang ditentukan di Chongqing. Terdapat lima robotaxi generasi kelima Apollo yang beroperasi di setiap bandar. Kawasan perkhidmatan meliputi 13 kilometer persegi di Zon Pembangunan Ekonomi dan Teknologi Wuhan dan 30 kilometer persegi di Daerah Chongqing Yongchuan.

Robotaxi tanpa pemandu Baidu menyediakan perkhidmatan kepada orang ramai di jalan terbuka (sumber gambar: Baidu)

Untuk mendapatkan lesen, Robotaxi Baidu melalui beberapa langkah ujian dan pelesenan, bermula dengan ujian pengendali keselamatan di tempat duduk pemandu, ke ujian pengendali keselamatan di tempat duduk penumpang, dan akhirnya diberi kuasa untuk beroperasi tanpa pemandu atau pengendali manusia.

Sebagai satu-satunya syarikat di dua kota besar di China yang memperoleh lesen seperti itu, Robotaxi Baidu dilengkapi dengan pelbagai lapisan mekanisme untuk memastikan keselamatan akhir, termasuk sistem pemanduan autonomi, pemantauan redundansi, kemampuan pemanduan jarak jauh dan sistem operasi keselamatan yang kuat, semuanya disokong oleh data dunia nyata, termasuk jumlah jarak tempuh ujian yang dipandu oleh kenderaan autonomi Baidu sejauh ini melebihi 32 juta kilometer.

Lihat juga:Baidu melancarkan kereta memandu sendiri generasi akan datang, Apollo RT6

Hingga akhir bulan Mac tahun ini, Baidu menduduki tempat tinggi dalam jumlah kumulatif permohonan paten pemanduan autonomi di China, dengan jumlah keseluruhan 4.000. Antaranya, keluarga paten global syarikat untuk pemanduan autonomi peringkat tinggi telah melebihi 1,500, menduduki tempat pertama di dunia.