Baidu Automobile Manufacturing Department Jidu melancarkan logo untuk kereta robot

Pada hari Selasa,Bahagian automotif Baidu, Extreme Automobile, secara rasmi mengumumkan logo kereta robotnya, menandakan permulaan identiti baru jenama itu. Logo itu juga merupakan reka bentuk visual jenama Jidu, yang diilhamkan oleh kereta robot dan menggabungkan konsep “piksel” dengan huruf “J”, yang bermaksud” pixel-J, “kata syarikat itu.

Ia adalah permulaan automotif yang dimulakan bersama oleh Baidu dan Geely. Extreme ditubuhkan pada bulan Mac 2021, dengan Xia Yiping sebagai CEO, berkomitmen untuk membuat robot automotif revolusioner dengan emosi dan kebijaksanaan.

Robot automotif pertama Jidu akan mempunyai tiga fungsi utama. Pertama sekali, robot kereta mempunyai kemampuan pemanduan autonomi L4. Yang kedua adalah pengecaman suara yang lebih baik, yang membolehkan kenderaan memahami emosi pengguna dan bertindak balas terhadap keperluan pengguna dalam masa nyata. Ketiga, kenderaan dapat dioptimumkan sendiri sesuai dengan kebiasaan penggunaan.

Lihat juga:Kenderaan memandu sendiri tahap 4 yang dikuasakan oleh NVIDIA DRIVE Orin akan memulakan pengeluaran tahun depan

Pada Persidangan Pembangun Baidu Create pada 27 Disember 2021, pengasas, ketua dan CEO syarikat Robin Li mengatakan bahawa kereta robot konsep pertama akan dilancarkan pada separuh pertama 2022, dan pengeluaran dan penghantaran besar-besaran akan bermula pada tahun 2023.