Baidu Apollo Go melancarkan perkhidmatan perintis pemanduan autonomi di Hefei

Raksasa teknologi China Baidu mengumumkan pada 15 OgosPlatform perkhidmatan pemanduan autonominya “Apollo Go” baru-baru ini memulakan program perintis komersial untuk orang ramai di Hefei, Anhui.

Pada peringkat awal, Hefei akan melabur 10 model pemanduan autonomi Apollo lunar versi motor WM, yang meliputi kawasan utama di bandar seperti kawasan tepi tasik di Daerah Baohe, dan menubuhkan 54 stesen sambungan yang disyorkan. Waktu operasi adalah dari jam 9:00 hingga 17:00.

Pengguna di Hefei dapat mengalami perkhidmatan menaiki satu klik melalui aplikasi Apollo Go, Peta Baidu dan applet WeChat yang sesuai. Pada masa akan datang, kami akan terus memperluas laluan operasi dan mengesyorkan laman web.

(Sumber: Baidu)

Kenderaan yang dilancarkan oleh Apollo Go kali ini mempunyai 46 teknologi jaminan keselamatan dan 59 reka bentuk perkhidmatan perjalanan, dan mempunyai kelebihan semua sensor dan unit pengkomputeran, yang sangat meningkatkan keselamatan. Pada masa yang sama, ia dilengkapi dengan fungsi inovatif seperti kawalan bebas dari empat kunci pintu, interaksi suara, dan pintu pintar.

Lihat juga:Baidu melancarkan kereta memandu sendiri generasi akan datang, Apollo RT6

Bandar Hefei memberikan sokongan dasar untuk perniagaan perintis komersial Apollo Go. Pada bulan Mac tahun ini, kota kami mengeluarkan “Peraturan Pengurusan Aplikasi Pengujian dan Demonstrasi Jalan Raya Hefei Smart Car” untuk memberikan jaminan polisi untuk ujian jalan raya kereta pintar. Pada bulan Julai, ia melancarkan kumpulan kedua katalog jalan terbuka untuk kereta pintar ujian jalan raya, membuka bahagian ujian jalan dua hala dengan panjang keseluruhan 464 kilometer untuk syarikat pemanduan autonomi. Dasar-dasar ini akan terus mempromosikan penerapan kereta pintar, dan pada masa yang sama menyediakan persekitaran aplikasi ujian yang baik untuk kejayaan pelaksanaan perniagaan perintis Apollo Go.

Sebagai syarikat domestik pertama yang melabur dalam teknologi pemanduan autonomi, Baidu‘s Apollo mempunyai teknologi terkemuka di industri dan penyelesaian pemanduan autonomi yang matang. Setakat ini, jumlah jarak tempuh ujian telah melebihi 32 juta kilometer.

Apollo Go telah melancarkan perkhidmatan pemanduan autonomi komersial di Beijing, Chongqing, Wuhan, Changsha, Yangquan dan bandar-bandar lain di seluruh negara. Antaranya, Chongqing dan Wuhan telah mewujudkan perkhidmatan perjalanan komersial pemanduan autonomi di dalam kereta tanpa pengawal keselamatan. Jumlah pesanan kini telah melebihi 1 juta pesanan.