Baidu Apollo akan melancarkan Robotaxi tanpa pemandu sepenuhnya di Beijing pada 2 Mei

Baidu akan membuka perkhidmatan Apollo Go Robotaxi tanpa pemandu sepenuhnya kepada orang ramai di Taman Shougang Beijing pada 2 Mei, sehari selepas cuti Hari Buruh, menandakan satu lagi langkah untuk mengkomersialkan pemanduan autonomi.

Dengan menggunakan Aplikasi Apollo GO, pengguna akan dapat menikmati perkhidmatan tanpa pemandu yang selamat di Taman Shougang, salah satu tempat untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022. Aliran penumpang yang besar semasa cuti Hari Buruh menimbulkan cabaran besar untuk memandu autonomi.

Kira-kira 10 robotaxis akan dilancarkan di taman terlebih dahulu, mengangkut pengguna ke dewan sukan, ruang kerja, tempat letak kereta, kedai kopi dan hotel. Semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk yang akan datang, teksi automatik Apollo akan menyediakan perkhidmatan ulang-alik untuk atlet dan kakitangan.

Lihat juga:Baidu untuk mempercepat pemasangan sistem autopilot Apollo dalam kereta pengeluaran

Sejak syarikat itu mula membangunkan robotaxis pada tahun 2019, Baidu telah menjalankan ujian memandu di jalan terbuka di Beijing, Changsha, Cangzhou dan California, serta jalan separa terbuka di bandar-bandar lain.

Pada September tahun lepas, Baidu Apollo mendedahkan robotaxi untuk kali pertama melalui siaran berita CCTV. Dengan 500 pasukan memandu ujian memandu sendiri, Baidu telah meluluskan 2,900 paten memandu pintar dan 221 lesen memandu ujian, di mana 179 telah ditetapkan untuk menguji kereta memandu sendiri yang digunakan untuk membawa penumpang.

Di aplikasi Shunfeng, penumpang dikehendaki memasukkan nama, nombor ID dan maklumat lain sebelum menempah kereta. Hanya pengguna berusia antara 18 dan 60 tahun yang telah lulus pengesahan ID dibenarkan menikmati perkhidmatan memandu autonomi. Ciri-ciri seperti navigasi realiti maya dan wisel kereta jauh dapat membantu pengguna mengenal pasti lokasi kereta. Untuk membuka kunci kereta memandu sendiri, pengguna mesti mengimbas kod QR pada kereta, serta kod kesihatan, untuk mencegah wabak.

Antara muka pengguna untuk aplikasi Apollo GO. (Sumber gambar: Baidu)

Selepas penumpang memasuki teksi, peranti penderiaan graviti di tempat duduk memeriksa sama ada tali pinggang keledar diikat dan pintu ditutup. Semasa perjalanan, robotaxi dapat mengatasi keadaan biasa seperti menghidupkan, lampu isyarat seperti persimpangan, dan menukar lorong selepas menghadapi halangan. Tanpa pemandu yang selamat di pucuk pimpinan, perkhidmatan pemanduan jarak jauh 5G aktif, yang membolehkan pengendali manusia mengakses kenderaan dari jauh dalam keadaan kecemasan khas.

Pada peringkat ini, harga permulaan robotaxi adalah 30 yuan, dan terdapat bonus tambahan, termasuk tiket dan kupon kopi untuk tiga muzium relau letupan. Dalam tempoh operasi biasa yang akan datang, kos perkhidmatan yang serupa dengan perkhidmatan penghantaran kereta dalam talian biasa mungkin berubah-ubah bergantung kepada bekalan dan permintaan.

“Di masa depan, Baidu Apollo akan melancarkan Robotaxics tanpa pemandu di lebih banyak bandar, yang membolehkan orang ramai mendapatkan perkhidmatan perjalanan yang lebih hijau, rendah karbon, dan lebih mudah, sambil terus meningkatkan proses perkhidmatan tanpa pemandu dan pengalaman pengguna. Pengkomersialan pemanduan autonomi secara berkesan dapat mengurangkan kesesakan dan membantu mencapai puncak pelepasan karbon dioksida dan mencapai neutraliti karbon di China, “kata Wang Yunpeng, naib presiden dan pengurus besar teknologi memandu autonomi Baidu.