Bahagian Subaru China nafi khabar angin bubar

Sebagai tindak balas kepada desas-desus baru-baru ini bahawa jenama kereta usaha sama Subaru China sedang mempertimbangkan untuk menarik diri dari pasaran China, pernyataan rasmi dikeluarkan pada 30 Ogos,Khabar angin itu mengulangi perhatian terhadap pasaran China.

Menurut pernyataan Subaru China, sejak 2021, model facelift baru seperti Outback, Subaru Brz, dan Forester telah dilancarkan. Pada masa yang sama, Solterra, model SUV elektrik tulen, juga akan dilancarkan untuk memenuhi keperluan pengguna China.

Subaru Automotive (China) Co, Ltd, yang dimiliki bersama oleh Subaru dan Pangda Group, masing-masing memegang 60% dan 40% saham. Yang terakhir adalah peniaga kereta besar yang terkenal dan salah satu daripada 500 syarikat teratas di China.

Pada bulan September 2013, Pangda Group mengumumkan bahawa ia akan secara langsung menguruskan semua kedai Subaru di China mulai 1 Oktober tahun itu. Usaha sama itu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap jualan, pemasaran dan perkhidmatan selepas jualan model Subaru yang diimport di pasaran China.

Walaupun ia adalah usaha sama, Subaru China tidak mempunyai barisan pengeluaran domestik, dan semua model diimport. Sejak secara rasmi memasuki pasaran China pada tahun 2004, jualan kereta Subaru terus meningkat, mencapai puncak 57,000 pada tahun 2010. Selepas itu, penjualan jenama itu runtuh, dengan penjualan kurang dari 20,000 pada tahun 2021 dan hanya 9,822 kereta yang diimport pada separuh pertama tahun 2022, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 36.38%.

Pada masa yang sama, kerjasama antara Subaru China dan Pangda Group juga akan berakhir, yang juga merupakan asal usul pembubaran Subaru China.

Menurut pengumuman yang dikeluarkan oleh Fangda Group pada 26 Ogos, Subaru meminta Fangda Group untuk memindahkan 40% sahamnya di Subaru China, bernilai 265 juta yuan (AS $38.4 juta). Pada masa ini, pengadilan telah meluluskan permintaan tersebut, yang mengharuskan Pangda Group melaksanakan pemindahan ekuiti dalam waktu 30 hari setelah keputusan tersebut dibuat. Ini bermaksud bahawa Subaru China akan menjadi jenama 100% milik penuh asing di pasaran China.

Lihat juga:Musim panas China yang panas menjadikan cita-cita kenderaan tenaga baru menjadi tumpuan

Pada masa ini, model Subaru China yang dihasilkan dalam negeri semuanya diimport. Oleh itu, banyak orang dalam industri ini percaya bahawa model penjualan Subaru China sukar untuk membantunya menyelesaikan pengembangan pasaran, kerana rantaian industri yang lengkap, dorongan dasar yang kuat, dan permintaan pasaran yang besar, penyetempatan di China hampir menjadi keharusan bagi syarikat kereta global.