Autowise.ai menerima pusingan pembiayaan B2 bernilai hampir $30 juta

Autowise.ai permulaan memandu sendiri mengumumkanIa menyelesaikan pusingan pembiayaan B2 berjumlah 200 juta yuan (AS $29.8 juta). Ia telah menerima pelaburan dari Shanshan Ventures, Opple Capital, pemegang saham SkyChee Ventures yang ada, dan pengasas syarikat Huang Chao. Dana tersebut digunakan terutamanya untuk penyelidikan dan pengembangan dan operasi komersial teknologi pemanduan autonomi, serta pengembangan pasaran global.

Autowise.ai ditubuhkan pada bulan Ogos 2017 oleh Huang Chao, yang bertugas sebagai ketua jurutera dan ketua projek pemanduan autonomi di Didi. Pada bulan Disember tahun yang sama, armada teksi robot ditubuhkan dan ujian jalan raya dilancarkan di Shanghai. Firma ini secara aktif melabur dalam bidang kenderaan komersial memandu sendiri, menyelesaikan penyelidikan dan pengembangan trak memandu sendiri, dan memperoleh lesen ujian trak memandu sendiri Shanghai pada tahun 2019.

Autowise.ai memimpin dalam menerapkan teknologi pemanduan autonomi ke bidang sanitasi bandar, dan mengeluarkan armada pemanduan autonomi yang meliputi 1-18 tan model yang berbeza, yang telah diterapkan pada senario operasi yang kompleks.

Lihat juga:Inbesen, pembekal cip isyarat campuran analog, menerima pusingan pembiayaan A +

Gong Yi, Ketua dan Pengurus Besar Shanshan Ventures, berkata: “Operasi Autowise.ai di lebih dari 20 bandar di seluruh dunia telah memungkinkan kita melihat model baru pemanduan autonomi. Mereka telah benar-benar menyelesaikan masalah pengambilan dan kos buruh pelanggan dan pemilik. Pada masa yang sama, pekerja sanitasi barisan depan secara beransur-ansur menyingkirkan persekitaran kerja yang berbahaya dan keras.”

Pada masa ini, syarikat ini mempunyai lebih dari 150 penyapu memandu sendiri di seluruh dunia, dan kenderaan tersebut telah dijual ke Switzerland, Jerman, Amerika Syarikat, Shanghai, Beijing, Guangzhou, Zhengzhou, Nanjing, Hefei, Tangshan dan bandar-bandar lain. Jarak tempuh operasi terkumpul melebihi satu juta kilometer.