Aplikasi WeChat Tencent kini membenarkan akses ke pautan pesaing

Aplikasi pesanan popular Tencent WeChat akanMembolehkan pengguna mengakses pautan luar bermula JumaatBeberapa hari sebelumnya, pengawal selia memberitahu syarikat dan pesaingnya untuk mengakhiri amalan lama menyekat hubungan antara satu sama lain.

Pada masa itu, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat menyatakan bahawa tindakan menyekat pautan laman web tanpa alasan yang sah telah mempengaruhi pengalaman dan hak pengguna secara serius, dan juga mengganggu pesanan pasaran.

Lihat juga:Syarikat teknologi China diminta untuk berhenti menyekat pautan ke laman web orang lain

Tencent mengemukakan empat prinsip kali ini, yaitu untuk mencegah kerusakan kepentingan pengguna, termasuk pemerolehan privasi pengguna yang berlebihan, membahayakan keselamatan maklumat rangkaian dan keselamatan data, pemasaran yang berlebihan, dan mendorong pengguna untuk berkongsi pautan.

Langkah-langkah ini akan dilaksanakan pada 17 September. Selepas menaik taraf ke versi terbaru WeChat, pengguna akan dapat mengakses pautan luar dalam sembang satu lawan satu. Namun, kerana pautan kumpulan melibatkan sebilangan besar penerima, Tencent akan terus meningkatkan fungsi WeChat untuk memudahkan kemampuan pengguna mengakses pautan luaran. Di samping itu, saluran akan disediakan untuk pengguna melaporkan aktiviti haram.

Tencent berkataWeChatIa akan bekerjasama secara aktif dengan platform Internet lain untuk melaksanakan bimbingan Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, dan meneroka kemungkinan teknikal menggunakan perkhidmatan WeChat di platform lain.