Aplikasi e-dagang sosial China Xiaohongshu mengupah CFO baru dari Citigroup

Menurut laporan, Xiaohongshu, platform e-dagang sosial Cina, telah mengupah ketua pegawai kewangan baru, dan syarikat itu sedang mempertimbangkan untuk disenaraikan di Amerika Syarikat seawal tahun ini.

Menurut media “Interface”, syarikat yang berpangkalan di Shanghai mengesahkan bahawa ia telah melantik Yang Ruo, bekas pengarah urusan pasukan perbankan pelaburan Citigroup Hong Kong TMT.

Syarikat itu menambah bahawa Yang Ruo akan bertanggungjawab terhadap strategi kewangan keseluruhan dan tanggungjawab simpan kira Xiaohongshu.

Walau bagaimanapun, syarikat itu menjawab bahawa pada masa ini tiada rancangan untuk IPO. Syarikat berusia tujuh tahun itu disokong oleh syarikat gergasi teknologi Alibaba dan Tencent, serta GSR Ventures dan GGV Capital.

Pelabur sebelum ini mengisyaratkan bahawa penilaian IPO Xiaohongshu mungkin melebihi $10 bilion, lebih tinggi daripada penilaian ekuiti swasta $6 bilion baru-baru ini, menurut laman web berita teknologiMaklumat iniSyarikat itu menambah bahawa syarikat itu telah membincangkan kemungkinan penyenaraian di Amerika Syarikat dengan beberapa bank, tetapi belum memutuskan masa dan skala penyenaraian yang tepat.

Ditubuhkan oleh Miranda Qu dan Charlwin Mao pada tahun 2013, Xiaohongshu bermaksud “Xiaohongshu” dan membolehkan pengguna melayari, membeli-belah dan menyiarkan ulasan dalam persekitaran dalam talian yang menggabungkan sosial dan e-dagang.

Tencent mengetuai pembiayaan Siri Siri C bernilai $100 juta pada tahun 2016, sementara Alibaba mengetuai pembiayaan Siri Siri D bernilai $300 juta dua tahun kemudian.

Menurut Xinhua, platform ini mempunyai lebih dari 100 juta pengguna aktif bulanan pada bulan Disember 2020, berkat pengguna yang memeriksa dan berkongsi catatan berkaitan makanan di platform semasa penutupan wabak.

Menurut Xiaohongshu, hampir sembilan daripada penggunanya adalah wanita, dan 74% daripadanya berusia antara 19 dan 32 tahun. Kebanyakan penggunanya tinggal di bandar pertama dan kedua dan sering menghabiskan lebih banyak produk kecantikan.

Lihat juga:China VC Weekly: Ed-tech, Med-tech, HOPTALITY Tech, Xiaohongshu Possible E Series

Pada bulan Ogos 2019, Xiaohongshu dituduh memfasilitasi penjualan produk yang tidak selamat dan palsu dan kurang bermutu, dan dikeluarkan dari gedung aplikasi China selama kira-kira tiga bulan. Selepas menjalankan siasatan dan membersihkan kandungan di platform, ia kembali dalam talian.