Ant Forest, anak syarikat Alipay, menjawab pertanyaan dalam talian mengenai penanaman pokok: varieti Haloxylon kekurangan bekalan kerana kemarau

Ant Forest adalah program penanaman semula hutan hijau dan rendah karbon yang dilancarkan oleh Alipay, aplikasi pembayaran elektronik teratas di China, pada tahun 2016, dan kini popular di seluruh negara.

Namun, baru-baru ini seorang pengguna Weibo menyiarkan video yang mendakwa bahawa setelah mengunjungi kawasan penanaman hutan semut di Gurun Alxa di Mongolia Dalam, dia mendapati bahawa tanda penanaman dikelilingi oleh padang pasir kosong. Pengguna menulis bahawa anak pokok Haloxylon kelihatan seperti kucai dan bertaburan di tanah tanpa melihat hutan.

(Anak pokok Haloxylon ammodendron di kawasan Alxa. Sumber: Hutan Semut)

Pengguna Weibo mempersoalkan bahawa Alipay sama sekali tidak menanam pokok di padang pasir, atau tidak menjaga pokok yang mereka tanam dengan serius. Setelah video itu dikeluarkan, ia mencetuskan perbincangan hangat di Internet.

Pada 13 September, seorang kakitangan Pentadbiran Perhutanan dan Rumput tempatan mengatakan bahawa pokok-pokok ini memang ditanam dengan sengaja. Pekerja itu menegaskan bahawa masalahnya agak kecil dan maklumat yang dilaporkan dalam talian tidak benar.

Ant Forest kemudian mengeluarkan pengumumanPada malam 13 September, dia berkata, “Banyak netizen memperhatikan hutan No. 277 di Alxa. Setelah mendapat maklum balas dari netizen, kakitangan kami bergegas ke tempat kejadian untuk mengesahkan keadaan secepat mungkin dan merakam video langsung pagi ini.”

Ant Forest mengatakan bahawa semua pokok Haloxylon ditanam di hutan 277. Oleh kerana curah hujan yang rendah di daerah Alxa, lubang pohon diedarkan secara merata dalam grid 3×5 meter sesuai dengan keperluan daya dukung ekologi. Bilangan pokok penanaman semula hutan yang mungkin bagi setiap “mu” (666.7 meter persegi) hanya kira-kira 45, jadi ketumpatan penanaman akan sangat kecil.

Selain itu,Haloxylon adalah semak rendah yang sesuai untuk kawasan padang pasir, Nampaknya pendek tetapi mendalam, tetapi tidak jelas dari kejauhan.

Pada malam itu, pengguna Weibo yang menyiarkan video tersebut mengeluarkan permintaan maaf, dengan mengatakan bahawa terdapat kesalahan dalam mengkaji dan menyiarkan video tersebut.

Lihat juga:Alipay merancang untuk menjadi aplikasi super utama, aplikasi super lain tidak boleh ketinggalan

Ogos 2016,Alipay secara rasmi melancarkan program penanaman semula hutan Ant Forest. Pelepasan karbon yang dijimatkan oleh pengguna Alipay dengan berjalan kaki dan bukannya memandu, membayar bil utiliti dan membeli tiket dalam talian akan dikira sebagai “tenaga hijau” maya dan kemudian digunakan untuk menanam pokok maya dalam aplikasi. Setelah pokok maya tumbuh, Alipay Ant Forest akan bekerjasama dengan rakan amal untuk menanam pokok sebenar di tanah, atau melindungi kawasan yang dilindungi yang sesuai, untuk memupuk dan mendorong tingkah laku rendah karbon dan mesra alam pengguna.

Dilaporkan bahawa Alipay telah mendorong 200 juta pengguna untuk berpartisipasi dalam program Ant Forest dan telah menanam lebih dari satu juta pokok Haloxylon di Alxa, Mongolia Dalam.