Anak syarikat Xiaopeng Motors mengumumkan paten VR interaktif

Syarikat kenderaan tenaga baru China Xiaopeng Motors mengumumkan pada hari RabuPaten baru yang disebut “Sistem, Kaedah dan Kenderaan Paparan Pemandangan Berasaskan Realiti Maya”.

Ringkasan yang diterbitkan menunjukkan bahawa sistem yang dipatenkan merangkumi peralatan pengumpulan maklumat kenderaan, pemproses, peralatan paparan VR/AR dan peralatan interaktif. Sistem ini dapat memperoleh gambar di sekitar kenderaan, model untuk mendapatkan pemandangan maya tiga dimensi, dan bertindak balas terhadap input pengguna. Arahan kawalan interaktif mensintesis kesan dinamik dengan pemandangan maya tiga dimensi untuk mendapatkan gambar pemandangan maya sasaran.

Pengumuman itu juga menyatakan bahawa aplikasi tersebut akan membolehkan pengguna melihat pemandangan maya 3D masa nyata dengan kesan dinamik dalam kombinasi dengan operasi interaktif semasa perjalanan, sehingga meningkatkan minat penumpang dan pengalaman perjalanan.

Xiaopeng Motors sentiasa mengekalkan bahagian pelaburan R&D yang tinggi. Pada 31 Mac 2021, kakitangan R&D Xiaopeng Motors menyumbang hampir 40% daripada jumlah kakitangan. Pelaburan R&D adalah 1.051 bilion yuan (AS $156.4 juta) pada tahun 2018, 2.07 bilion yuan pada tahun 2019, dan 1.726 bilion yuan pada tahun 2020.

Lihat juga:Xiaopeng Motors melancarkan cerucuk pengisian generasi baru

Pelaburan R&D yang besar telah membawa aliran pencapaian teknologi yang stabil. Dari segi jumlah paten, pada separuh pertama tahun 2021, Xiaopeng Motors telah mengumpulkan 2.567 permohonan paten, di mana 887 adalah permohonan paten yang berkaitan dengan kecerdasan. Pada tahap fungsional, sistem bantuan pemanduan autonomi XPILOT Xiaopeng Motors dan sistem pintar dalam kereta Xmart OS telah mendapat ulasan positif dari pengguna.

Data Zhihuiya menunjukkan bahawa Xiaopeng Motors terutama menumpukan pada pemanduan autonomi yang dipatenkan dalam bidang teknikal seperti pemanduan autonomi, peralatan elektronik, pemprosesan data, tempat letak kenderaan automatik, maklumat lokasi, kawalan kenderaan, dan pemanduan jarak jauh.