Anak syarikat JD menyelesaikan pemerolehan CNLP

Pada 14 Julai, syarikat e-dagang China JD.com mengumumkan bahawa anak syarikatnya JD Smart Industry Development Group telahSelesai pengambilalihan wajib syarikat induk harta tanah logistik China.

CNLP disenaraikan di papan utama Bursa Saham Hong Kong. Selepas pemerolehan ini, semua baki ekuiti Nuclear Corporation China telah dipindahkan ke JD Intelligent Industry Development Group, dan Nuclear Corporation China telah menjadi anak syarikat milik penuhnya.

Hari perdagangan terakhir China Nuclear Energy di Bursa Saham Hong Kong adalah 24 Jun, dan saham China Nuclear Energy Assets akan dihapuskan pada 15 Julai.

CNLP adalah platform pembangunan infrastruktur logistik yang dilaburkan bersama di China oleh Yupei International, RRJ Capital dan JD.com. Ditubuhkan pada tahun 2000 dan beribu pejabat di Shanghai, ia adalah salah satu pemaju dan pengendali infrastruktur logistik terbesar di China. Perniagaannya meliputi bidang reka bentuk, pembangunan, pajakan, operasi dan pengurusan infrastruktur logistik. Syarikat ini terutama melayani pelanggan dalam bidang pengeluaran, runcit, e-dagang, dan perkhidmatan logistik.

Lihat juga:Pengasas JD Liu Zhiyuan membelanjakan AS $279 juta untuk membeli saham syarikat

Sehingga Disember 2020, CNLP telah menguruskan dan mengendalikan 65 taman logistik di 45 bandar di seluruh negara, dengan portfolio aset logistik (termasuk dalam pembinaan dan pembangunan) melebihi 6.2 juta meter persegi, membentuk rangkaian kemudahan logistik yang cekap yang meliputi hab logistik utama.