All-Truck Alliance bersiap untuk penyenaraian kedua di Hong Kong

Pada hari Rabu,Beberapa media CinaMenurut laporan itu, All Truck Alliance merancang penyenaraian sekunder di Hong Kong dan akan mengemukakan permohonan rasmi secepat bulan ini. Syarikat itu merancang untuk mengumpulkan sekitar $1 bilion melalui IPO.

Laporan itu memetik sumber yang mengatakan bahawa All Auto Alliance telah menjemput Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS dan Huatai International untuk mengendalikan penyenaraian Hong Kong. Syarikat itu sebelum ini dipublikasikan di Amerika Syarikat pada bulan Jun 2021.

Perikatan trak penuh, yang ditubuhkan pada bulan November 2017, berasal dari Yunmanman dan Train State. Berkomitmen untuk mewujudkan platform pengangkutan digital untuk industri pengangkutan jalan raya China, dan menyediakan maklumat pencocokan kenderaan-kargo dan perkhidmatan tambah nilai melalui APP. Walau bagaimanapun, sebelum ini, syarikat itu ditemuramah oleh pengawal selia China untuk isu-isu penting seperti harga yang tidak munasabah dan operasi yang tidak adil.

Menurut Qichacha, platform data komersial China, All Truck Alliance telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan. Ia menerima pembiayaan strategik AS $1.9 bilion pada April 2018 dan AS $1.7 bilion lagi pada November 2020. Dan setelah pusingan kedua pembiayaan, ia mula membuat pelaburan besar dalam perniagaan pengangkutan dalamannya.

Lihat juga:All-Truck Alliance meningkat lebih daripada 14% dalam penilaian IPO A.S

Menurut data, All Truck Alliance melaporkan pendapatan AS $2.47 bilion pada tahun 2019, pendapatan AS $2.58 bilion pada tahun 2020, pendapatan bersih bukan GAAP AS $281 juta, GTV tahunan (jumlah transaksi platform) AS $173.8 bilion, dan jumlah pesanan 71.7 juta kenderaan.

Data keuntungan yang dikemas kini menunjukkan bahawa All Truck Alliance mencatatkan jumlah pendapatan 1.24 bilion yuan pada Q3 2021, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 68.9%. Q3 mencapai GTV 67.3 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 48.8%, dan jumlah pesanan yang diselesaikan mencapai 35.3 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 78.4%. Khususnya, pendapatan perkhidmatan pemadanan pengangkutan segmen perniagaan utama syarikat mencapai 1.09 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 102.6%. Rata-rata pemilik kargo aktif bulanan di platform mencapai 1.61 juta, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 32.2%.