Alibaba, Tencent, dan lain-lain didenda kerana pelanggaran pendedahan maklumat

CinaPentadbiran Negeri Peraturan PasaranMengumumkan 28 hukuman pentadbiran kerana gagal menyatakan kepekatan pengendali perniagaan haram yang diumumkan pada 10 Julai, yang melibatkan syarikat Internet utama seperti Tencent, Alibaba, Didi, Stesen B, dan Weibo, dengan jumlah denda 17.2 juta yuan (AS $2.56 juta).

Dari 28 kes tersebut, 4 melibatkan usaha sama, dan selebihnya 24 adalah transaksi di mana syarikat platform Internet memperoleh ekuiti di syarikat lain. Waktu penyelesaian transaksi paling awal dapat ditelusuri hingga Mac 2011, dan waktu terbaru adalah Julai 2021.

Menurut SMAR, semua kes ini adalah transaksi yang tidak diisytiharkan yang sepatutnya diisytiharkan pada masa lalu. Dengan semakin mendalamnya pengawasan normalisasi anti-monopoli, konsentrasi operasi institusi awam terus meningkat. Pemeriksaan diri terhadap transaksi sejarah, pelaporan kegagalan yang disyaki untuk menyatakan sesuai dengan undang-undang, dan kerjasama aktif dengan penyelidikan telah menjadi kebiasaan di kalangan perusahaan. Badan pengawas mempercepat pembetulan kes-kes yang ada sesuai dengan undang-undang, dan keputusan hukuman untuk kes-kes lain akan diumumkan kepada umum.

Lihat juga:Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar mengumumkan 43 kes antimonopoli

Artikel 21 dari “Undang-Undang Anti-Monopoli” China menetapkan bahwa “Jika konsentrasi operator memenuhi standar pelaporan yang ditetapkan oleh Dewan Negara, operator harus melaporkan kepada badan penegak hukum anti-monopoli Dewan Negara terlebih dahulu, dan mereka yang tidak melaporkan tidak akan tertumpu.” Oleh itu, kebanyakan kes yang diungkapkan kali ini merupakan kepekatan haram dan denda 500,000 yuan.