Alibaba, Tencent, ByteDance dipanggil oleh pengawal selia Internet China untuk perisian suara dan teknologi’penipuan mendalam’

Pengawal selia Internet China baru-baru ini mengadakan perbincangan dengan 11 syarikat teknologi kelas berat, termasuk Alibaba, Tencent, Xiaomi, pemilik TikTok ByteDance dan saingannya Kuaishou, mengenai penggunaan platform sosial berasaskan suara dan teknologi “penipuan mendalam” untuk meningkatkan pengurusan keselamatan industri.

Untuk mengatur perkhidmatan maklumat Internet dan menjaga keamanan nasional dan ketertiban sosial, pihak berkuasa China akan meminta syarikat teknologi domestik untuk melakukan penilaian keselamatan terhadap perkhidmatan mereka dan memberitahu pengawal selia sebelum menambahkan fungsi yang dapat membimbing pendapat umum dan menggerakkan masyarakatMenyatakanBerita itu disiarkan di laman web Pentadbiran Cyberspace China pada hari Khamis.

Selepas China menyekat aplikasi audio A.S. Clubhouse, beberapa gergasi teknologi China, termasuk Alibaba, Tencent, Xiaomi dan ByteDance, juga membangunkan platform dialog dalam talian yang sama. Clubhouse menarik ratusan ribu pengguna berbahasa Cina yang bercakap mengenai segala-galanya dari politik dan teknologi hingga pencarian pekerjaan dan temu janji. Clubhouse didasarkan pada perkongsian suara masa nyata di ruang sembang, yang hilang setelah sembang selesai, memberikan keakraban yang tidak dimiliki oleh platform media sosial yang lain. Fenomena ini tidak dapat dielakkan menyebabkan pihak berkuasa bimbang tentang kemunculan kandungan yang berkaitan dengan topik sensitif politik di platform ini.

Sebaliknya, teknologi deep-fake membolehkan pengguna menggantikan orang yang sudah ada dalam gambar, audio atau klip video dengan orang lain dan membuat kandungan yang kelihatan nyata, berdasarkan pembelajaran mesin canggih dan teknologi kecerdasan buatan. Palsu yang mendalam dapat menunjukkan bahawa seseorang telah melakukan dan mengatakan sesuatu yang tidak pernah mereka lakukan atau katakan dalam realiti.

Perisian perubahan wajah sumber terbuka Avatarify sangat popular di China, dengan lebih daripada 1.5 juta pemasangan, tetapi dikeluarkan dari Apple App Store China hanya seminggu setelah dilancarkan, pada 2 Mac, kononnya kerana menimbulkan kebimbangan mengenai penipuan dan keselamatan data. Aplikasi tiruan mendalam China bernama Zao, yang menjadi viral pada tahun 2019 dan membolehkan pengguna menukar wajah dengan watak filem atau TV, telah disensor oleh platform pesanan utama China di tengah kritikan terhadap dasar privasinya.

Beijing telah mengambil langkah untuk mengukuhkan kawalan ke atas industri Internet China yang pesat berkembang. Pada bulan November tahun lepas, kerajaan China tiba-tiba mengarahkan penggantungan penerbitan saham Ant Group, yang akan menaikkan lebih daripada $37 bilion, yang akan menjadikannya salah satu IPO terbesar dalam sejarah. Minggu lepas, pengawal selia pasaran China mengenakan denda 500,000 yuan ($77,000) kepada 10 syarikat teknologi domestik kerana transaksi masa lalu mereka dianggap melanggar undang-undang antitrust.

Lihat juga:ByteDance bersetuju untuk menyelesaikan tuntutan privasi TikTok AS dengan harga $92 juta

Langkah terbaru oleh pengawal selia Internet dilihat sebagai tanda bahawa kerajaan China memperluaskan peraturan ketat industri Internet, dari isu kewangan kepada penggunaan teknologi baru.