Alibaba mengambil langkah pertama untuk memisahkan semua eksekutif Ant dari perkongsian

Alibaba dan anak syarikat kewangannya Ant Group secara beransur-ansur menyelesaikan penyusunan semula organisasi. Menurut orang yang biasa dengan perkara itu, saluran pemindahan dalaman langsung asal juga dibatalkan dan proses pemisahan biasa digunakanChinaStarMarket.cn26 Julai.

Walaupun Ant Group secara rasmi ditubuhkan pada tahun 2014, ia berasal dari Alipay, yang sendiri dilahirkan pada tahun 2004. Syarikat ini komited untuk memperkasakan perkhidmatan kehidupan dan kewangan digital yang inklusif dan selesa untuk pengguna dan perusahaan kecil dan sederhana.

Laporan tahunan Alibaba yang dikeluarkan pada hari yang sama menunjukkan bahawa gergasi e-dagang baru-baru ini menyemak semula perjanjian perkongsiannya dan kini hanya membenarkan pekerja Alibaba menjadi sebahagian daripada perkongsian itu. Pekerja di anak syarikat Alibaba tidak lagi menjadi rakan kongsi sejak 31 Mei, kata syarikat itu dalam pengajuan tersebut. Langkah ini adalah sebahagian daripada usaha berterusannya untuk mengukuhkan tadbir urus korporat.

Rakan kongsi Alibaba kini mempunyai 29 ahli. Kecuali untuk beberapa anggota yang mengumumkan persaraan mereka, anggota yang berkaitan dari pengurusan Ant Group, termasuk Eric Jing dan Ni Xingjun, tidak lagi berfungsi sebagai rakan kongsi Alibaba.

“Perubahan organisasi dan budaya yang telah dilakukan oleh Alibaba pada tahun lalu akan menjadi permulaan baru untuk pembangunan masa depan,” kata Zhang Yong, ketua dan CEO Alibaba.

Lihat juga:Alibaba mencari penyenaraian pertama di Bursa Saham Hong Kong

Di samping itu, pada 26 Julai, Alibaba mengumumkan bahawa dewan pengarah telah memberi kuasa kepada pengurusan kumpulan untuk mengemukakan permohonan ke Bursa Saham Hong Kong untuk meningkatkan penyenaraian utama di Hong Kong berdasarkan perniagaannya di New York, dan menggunakan perubahan peraturan untuk membenarkan pegangan saham kelas dua. Syarikat China berteknologi tinggi mencari kelebihan penyenaraian dua peringkat di Hong Kong.

Penyenaraian dua peringkat telah menjadi pilihan banyak syarikat China. Sebagai contoh, Zhihu, Shell Search, Tuya Intelligent, Xiaopeng, Lithium Motors, dan lain-lain semuanya telah mencapai penyenaraian awal di Amerika Syarikat dan Hong Kong. Baru-baru ini, Stesen B juga mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa cadangan penukaran penyenaraian dua peringkat yang dicadangkan olehnya telah diluluskan oleh mesyuarat agung tahunan pemegang saham; Kingsoft Cloud juga mendedahkan pada bulan Mac tahun ini bahawa ia merancang untuk meneroka penyenaraian dua saham biasa di papan utama Bursa Saham Hong Kong.