Alibaba mencari penyenaraian pertama di Bursa Saham Hong Kong

Alibaba Group mengumumkan pada 26 Julai bahawa lembaga pengarahnya telah memberi kuasa kepada pengurusan syarikatPermohonan untuk penyenaraian pertama di Papan Utama Bursa Saham Hong Kong. Alibaba kini mengekalkan penyenaraian sekunder di papan utama Bursa Saham Hong Kong dan akan memohon status penyenaraian pertama sesuai dengan peraturan dan peraturan Bursa Saham.

Menurut pengumuman itu, dijangkakan bahawa setelah menyelesaikan proses penyenaraian awal sebelum akhir 2022, Alibaba akan menjadi syarikat tersenarai dua kali pertama di Bursa Saham New York dalam bentuk saham simpanan Amerika dan Bursa Saham Hong Kong dalam bentuk saham biasa.

Sejak penyenaraian sekunder syarikat di Hong Kong pada bulan November 2019, penawaran awam dan jumlah perdagangannya meningkat dengan ketara. Untuk enam bulan pertama yang berakhir pada 30 Jun 2022, Alibaba mempunyai purata transaksi harian sekitar $700 juta di Hong Kong, berbanding dengan $3.2 bilion di Amerika Syarikat.

Memandangkan operasi besar Syarikat di Greater China, Syarikat menjangkakan bahawa status penyenaraian dua peringkat akan membolehkannya mengembangkan asas pelaburnya, menggalakkan peningkatan kecairan, dan khususnya mengembangkan hubungannya dengan pelabur China dan Asia yang lain.

“Pada awal tahun ini, kami memperjelas komitmen kami terhadap tiga strategi utama penggunaan, pengkomputeran awan dan globalisasi,” kata Zhang Yong, ketua dan CEO Alibaba.

Pada tahun fiskal yang lalu, Alibaba mencapai matlamatnya untuk berkhidmat lebih daripada 1 bilion pengguna aktif di China. Alibaba Cloud mencapai keuntungan sepanjang tahun untuk pertama kalinya dalam 13 tahun sejak penubuhannya. Arah globalisasi didasarkan pada meneroka peluang di sektor pengguna dan pengkomputeran awan.

Lihat juga:Alibaba menetapkan strategi sambungan pintar

Menurut laporan pendapatan Alibaba, syarikat teknologi itu mempunyai 29 rakan kongsi. Pada 31 Mei, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Ant Group Jing Rui, Ketua Pegawai Teknologi Ni Xingjun, dan Ketua Pegawai Sumber Manusia Zeng Songbai bukan lagi rakan kongsi Alibaba. MenurutWall Street JournalDalam laporan itu, Ant Group mengatakan perubahan itu adalah sebahagian daripada usaha berterusannya untuk memperkuat tadbir urus korporat.

Di samping itu, Alibaba akan mengumumkan hasil kewangannya yang tidak diaudit untuk suku yang berakhir pada 30 Jun 2022 sebelum pasaran saham AS dibuka pada 4 Ogos.