Alibaba menangguhkan perbincangan untuk mengumpulkan $1 bilion untuk Lazada

Gergasi teknologi China, Alibaba (Alibaba) sebelum ini menyebut mengenai hasratnya untuk mengumpul sekurang-kurangnya AS$1 bilion untuk platform e-dagang Asia Tenggaranya, Lazada, tetapi kemudian menarik balik rancangan itu.BloombergTerdapat laporan pada hari Rabu bahawa perjanjian itu dibatalkan kerana perbincangan dengan bakal pelabur menemui jalan buntu atas penilaian platform tersebut.

Pembiayaan boleh disambung semula jika keadaan berubah, kata orang yang mengetahui perkara itu, tetapi wakil Alibaba dan Lazada enggan mengulas.

Pada masa ini, apabila pasaran domestik matang, Alibaba mencari pertumbuhan yang lebih besar di pasaran luar negara. Syarikat ini mempunyai tiga bahagian utama di bahagian lain di dunia: Lazada di Asia Tenggara, Trendyol di Turki, dan Daraz di Asia Selatan, yang telah berkembang menjadi bahagian penting syarikat.

Pada bulan Disember, Alibaba menetapkan sasaran $100 bilion untuk jumlah barang dagangan Lazada. Langkah itu bertujuan untuk mengimbangi pertumbuhan perniagaan domestik yang perlahan dengan mempercepat pengembangan di luar negara. Tetapi Alibaba berhasrat untuk memisahkan Lazada menjadi syarikat yang terpisah kerana persaingan dari pesaing seperti Shopee, cabang e-dagang syarikat Asia Tenggara Sea, dan Goto Indonesia, semakin meningkat. Alibaba telah merancang untuk mengumpulkan wang untuk Lazada sebagai permulaan untuk melepaskan syarikat Singapura dan melancarkan tawaran awam awal yang berpotensi, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Lihat juga:Alibaba menetapkan sasaran GMV $100 bilion untuk pengembangan sektor e-dagang Asia Tenggara di luar negara

Sebaliknya, ruang lingkup perniagaan GOTO merangkumi penyambungan kereta dalam talian, perkhidmatan kewangan dan e-dagang. Pada bulan November, ia menutup pembiayaan $1.3 bilion menjelang IPOnya. Pelabur termasuk Google, Tencent, Temasek, Abu Dhabi Investment Authority, dll.