Alibaba melancarkan platform dan perkhidmatan perdagangan rentas sempadan

Untuk menyediakan platform perdagangan rentas sempadan penuh untuk perniagaan kecil dan sederhana yang terlibat dalam perdagangan luar negeri, Alibaba.com mengeluarkan pengumuman pada hari Khamis malam yang mengatakan:Merancang untuk melancarkan versi penyelesaian perkhidmatan bersepadu digital yang ditingkatkan pada bulan September tahun iniProduk baru akan merangkumi isu teras dalam tiga peringkat: pra-jualan, pertengahan jualan dan selepas jualan. Ia diharapkan dapat dibuka sepenuhnya untuk semua pedagang rentas sempadan, membantu mereka menerima pesanan, menghantar dan menerima pembayaran dengan lancar.

Pengurus Besar Alibaba Zhang Kuo berkata dalam siaran langsung rasmi pada petang KhamisIa akan menjadi “pelabuhan digital” untuk pedagangBeroperasi dalam keadaan pasaran baru hari ini.

Sejak Mei tahun ini, Alibaba telah melancarkan sejumlah rancangan untuk membantu syarikat yang terlibat dalam perdagangan asing menangani risiko dan cabaran yang ditimbulkan oleh wabak tersebut dengan lebih baik. Sebagai contoh, syarikat itu melancarkan Program Pelabuhan Digital, yang merangkumi pelbagai perkhidmatan seperti logistik, pengumpulan rentas sempadan dan jaminan pematuhan, yang merangkumi semua aspek perdagangan rentas sempadan. Beberapa peniaga yang mencuba perkhidmatan tersebut mengatakan bahawa hanya anggota Alibaba.com yang dapat mengaksesnya, walaupun perkhidmatan seperti logistik dan kewangan terbuka untuk semua pedagang rentas sempadan tahun ini.

Selepas itu, Alibaba.com secara rasmi melancarkan sepuluh langkah bantuan perdagangan rentas sempadan, merangkumi semua pautan utama e-dagang rentas sempadan. Perkhidmatan logistik dan kewangan rentas sempadan ini, bersama dengan langkah-langkah lain, telah dilancarkan secara berterusan sejak akhir bulan Mac. Dilaporkan bahawa pada 20 Mei 2022, ia telah menguntungkan 13,000 pedagang, dengan skala modal lebih dari 1,25 miliar yuan (149,5 juta dolar AS).

Lihat juga:Alibaba.com melancarkan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan

Menurut data terbaru yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Umum Pabean China, dalam lima bulan pertama 2022, eksport perdagangan China mencapai 8,94 triliun yuan (1,336 triliun dolar AS), meningkat 11,4%. Perusahaan swasta menunjukkan prestasi yang baik, dengan eksport mencapai 5.28 trilion yuan (789.4 bilion dolar AS), peningkatan 16.7% dan 59% dari jumlah nilai eksport. Oleh itu, perdagangan ini telah menjadi tonggak penting yang menyokong eksport negara.

Di samping itu, data dari Alibaba.com menunjukkan bahawa dalam tiga tahun terakhir, industri bernilai tambah tinggi seperti tenaga baru, mesin, alat ganti kenderaan, dan elektronik pengguna telah memberikan sumbangan yang signifikan terhadap pertumbuhan. Di samping itu, jumlah urus niaga dalaman syarikat dalam industri tenaga baru dari Januari hingga April tahun ini meningkat lebih daripada 130% tahun ke tahun.