Alibaba Melancarkan Indeks Merentas sempadan Jun

Alibaba, platform e-dagang B2B rentas sempadan gergasi teknologi China Alibaba, dilancarkanIndeks rentas sempadan 6 JulaiSejak bulan Jun, permintaan perolehan global telah pulih. Antaranya, permintaan luar negara dalam industri seperti kosmetik dan penjagaan diri, alat ganti kenderaan dan motosikal, elektronik luar dan pengguna telah meningkat dengan ketara berbanding dengan bulan Mei.

Indeks Merentas sempadan Alibaba menunjukkan bahawa dalam lima tahun terakhir, kadar pertumbuhan tahunan kompaun peralatan pengecasan luar telah mencapai 148%, dan penghantaran global dijangka mencapai 31.1 juta unit pada tahun 2026. China telah menjadi negara asal utama, menyumbang 90% daripada pengeluaran global. Khususnya, produk penyimpanan tenaga mudah alih adalah produk panas di luar negara tahun ini. Indeks menunjukkan bahawa Amerika Syarikat adalah pasaran aplikasi penyimpanan tenaga luar terbesar di dunia, dengan bahagian global 47.3%, diikuti oleh Jepun.

Indeks itu meramalkan bahawa pasaran drone pengguna luar akan mencapai 3.3 bilion dolar AS pada tahun 2022. Drone terus berkembang berkat perjalanan luar dan video pendek, dan merupakan pasaran yang sangat pesat berkembang di laman web Alibaba. Walau bagaimanapun, produk kekurangan bekalan. Drone hiburan yang mudah dikendalikan dan drone lumba kini sangat panas di pasaran luar negara, dan pembezaan telah menjadi kunci kepada produk yang benar-benar popular.

Lihat juga:Alibaba melancarkan platform dan perkhidmatan perdagangan rentas sempadan

Dengan pemulihan aktiviti luar, populariti pembesar suara Bluetooth luar meningkat dengan cepat. Saiz pasaran dijangka mencapai 516 bilion yuan ($77 bilion) pada tahun 2022. Orang muda secara beransur-ansur meningkatkan pemandangan permainan mudah alih di pesta luar. Pada masa ini, kategori fon kepala Alibaba.com menunjukkan pasaran pertumbuhan yang sangat tinggi. Dengan kemajuan musim panas, permintaan luar negeri untuk telefon bimbit berfungsi seperti “telefon bimbit tiga pertahanan”, pemegang telefon bimbit berbasikal dan aksesori periferal juga meletup untuk meningkatkan pengalaman pengguna muda di luar rumah.

Ketidakpastian yang disebabkan oleh wabak yang berterusan telah memberi tekanan yang lebih besar kepada syarikat perdagangan asing kecil dan sederhana pada separuh pertama tahun ini. Alibaba.com telah melancarkan sejumlah langkah untuk membantu UKM mendapatkan pesanan dan menstabilkan pasaran. Ini membuka “pelabuhan digital” di depan pedagang tempatan, dan membantu pedagang menangani risiko yang tidak menentu dengan produk dan perkhidmatan digital deterministik dalam keseluruhan proses.