Alibaba Group mengumumkan penggantian CFO, menyusun semula perniagaan e-dagang

Kumpulan Alibaba mengumumkan hari iniTobi Xu, timbalan ketua pegawai kewangan semasa, akan menggantikan Wu Meiqi sebagai ketua pegawai kewangan, berkuat kuasa mulai 1 April 2022. Maggie akan kekal sebagai rakan kongsi Alibaba dan akan berkhidmat sebagai pengarah eksekutif lembaga pengarah Alibaba.

“Sejak bergabung dengan Alibaba hampir 15 tahun yang lalu, Maggie telah membantu memimpin tiga penyenaraian syarikat yang berjaya sebagai CFO: penyenaraian Alibaba di Bursa Saham Hong Kong pada tahun 2007, penyenaraian Alibaba Group di Bursa Saham New York pada tahun 2014, dan penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong pada tahun 2019.   Dia rendah hati dan tangguh dan telah menjadi rakan terdekat saya yang tidak tergantikan selama bertahun-tahun, “kata Yong Zhang, ketua dan CEO Alibaba Group.” Kami akan terus mendapat manfaat daripada bimbingan dan wawasannya semasa dia terus berkhidmat di dewan Alibaba “.

Toby bergabung dengan Alibaba pada bulan Julai 2018 dan dilantik sebagai timbalan ketua pegawai kewangan pada bulan Julai 2019. Sebelum menyertai Kumpulan Alibaba, Toby adalah rakan kongsi di PricewaterhouseCoopers (PwC) selama 11 tahun. Beliau menyertai PricewaterhouseCoopers pada tahun 1996. Dia berkhidmat sebagai pengarah Sun Art Retail Group, Lianhua Supermarket Holdings dan Red Star Macalline Group. Toby berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Fizik dari Universiti Fudan, Shanghai, China pada 1996. Beliau adalah ahli Institut Akauntan Awam Bertauliah China.

“Toby memikul tanggungjawab yang merangkumi pelaburan strategik kami selain pengurusan dan operasi kewangan. Kami yakin bahawa Toby adalah orang yang tepat untuk berkhidmat sebagai CFO kumpulan baru kami dan, bersama dengan pasukan pengurusan teras, akan membantu memimpin pasukan kami ke kejayaan seterusnya.”   kata, Zhang.

Alibaba juga mengatakan dalam surat dalaman bahawa ia akan mewujudkan dua bahagian baru untuk menampung perniagaan e-dagang utamanya-Perdagangan Digital Antarabangsa dan Perdagangan Digital China-untuk mempercepat pertumbuhan.

Lihat juga:Alibaba Dharma College berjaya mengembangkan cip pengkomputeran memori bertumpuk 3D berasaskan DRAM pertama di dunia

Segmen perdagangan digital antarabangsa akan menempatkan perniagaan Alibaba dan perniagaan borong untuk pengguna luar negara, termasuk AliExpress, Alibaba.com dan Lazada. Bahagian ini akan diketuai oleh Fan Jiang, yang merupakan presiden pasaran Taobao dan Tmall.

Alibaba (Alibaba) berkata, syarikat itu akan memasukkan operasi komersial domestik ke dalam unit perdagangan digital China yang akan diketuai ahli pengasas syarikat, Trudy Dai.