Alibaba Cloud melancarkan pusat pengkomputeran pintar terbesar di dunia

Pada 30 Ogos, Alibaba Cloud mengumumkanPusat Pengkomputeran Super Pintar Zhangbei dilancarkan secara rasmi, Jumlah skala pembinaan adalah 12 EFLOPS (12 Gigabit aritmetik titik terapung sesaat), yang akan melebihi 9 EFLOPS Google dan 1.8 EFLOPS Tesla. Pusat pengkomputeran pintar yang baru dibina kini merupakan pusat pengkomputeran pintar terbesar di dunia, yang dapat menyediakan perkhidmatan pengkomputeran pintar yang kuat untuk aplikasi penerokaan AI seperti latihan model besar AI, pemanduan autonomi, dan geografi spasial.

Sebagai tambahan kepada Pusat Pengkomputeran Super Zhangbei, Alibaba Cloud juga melancarkan Pusat Pengkomputeran Pintar Ulan Qab, dengan skala pembinaan 3 EFLOPS (3 pengkomputeran titik terapung kuantum sesaat) kekuatan pengkomputeran AI, yang terletak di “Data Timur, Projek Pengkomputeran Barat” Inner Mongolia “Node hub menggunakan teknologi hijau seperti penyejukan udara semula jadi dan peraturan suhu AI untuk meneruskan pembangunan rendah karbon.

Dengan pembinaan dan pendaratan pusat pengkomputeran pintar di pelbagai tempat, industri baru China, terutama penyelidikan pemanduan autonomi dan AI, akan meningkat dengan pesat. Pada akhir 2021, kuasa pengkomputeran China menduduki tempat pertama di dunia, dan kadar pertumbuhannya menduduki tempat pertama di dunia.

Sebagai tambahan, Alibaba Cloud secara rasmi melancarkan penyelesaian pengkomputeran pintar tumpukan penuhnya “Feitian Intelligent Computing Platform”, yang menyediakan dua mod akses awan awam dan awan peribadi, dan menyediakan perkhidmatan pengkomputeran pintar yang kuat untuk penyelidikan saintifik, perusahaan dan institusi. Melalui seni bina teknologi canggih, Platform Pengkomputeran Pintar Feitian telah mencapai 90% kecekapan pengkomputeran selari 1000 teras, yang dapat meningkatkan kadar penggunaan sumber daya pengkomputeran lebih dari 3 kali, meningkatkan kecekapan latihan AI sebanyak 11 kali, dan meningkatkan kecekapan penaakulan sebanyak 6 kali.

Lihat juga:Alibaba mengeluarkan laporan ESG 2022, mengurangkan pelepasan sebanyak 620,000 tan tahun lepas

Platform Pengkomputeran Pintar Feitian didasarkan pada infrastruktur Panjiu dan menyediakan kekuatan pengkomputeran bersepadu dan penyelesaian AI data besar secara keseluruhan. Ia dapat dijalankan pada pelayan dengan pelbagai jenis cip seperti X86, GPU, ARM, dll., Untuk mencapai “satu awan dengan beberapa teras”, dan menyokong penyebaran hibrid multiprosesor, penjadualan bersatu, dan pengoptimuman aplikasi, dan beberapa prestasi ditingkatkan lebih dari 100%.

Alibaba Cloud mendedahkan bahawa platform pengkomputeran pintar Feitian telah banyak digunakan dalam kumpulan ini untuk menyokong pengembangan teknologi pintar AI dan e-dagang canggih syarikat. Platform ini juga telah digunakan oleh Xiaopeng Motors, Dip Technology, SAIC, Pentadbiran Meteorologi China, China Southern Power Grid dan institusi dan perusahaan lain. Pada masa yang sama, ia menyokong pemanduan automatik, penyelidikan dan pengembangan ubat, ramalan cuaca, syarikat tenaga industri dan industri lain untuk meningkatkan latihan AI mereka dengan ketara. kecekapan.