Alibaba Cloud melancarkan pakar tenaga penyelesaian pengurusan karbon

Alibaba Cloud, tulang belakang teknologi digital dan kecerdasan Alibaba Group, mengumumkan pada hari KhamisTayangan perdana dunia “Pakar Tenaga”, platform kelestarian yang membantu pelanggan mengukur, menganalisis dan menguruskan pelepasan karbon dari aktiviti dan produk perniagaan mereka di seluruh dunia. Perisian sebagai penyampaian perkhidmatan juga memberikan pandangan yang dapat ditindaklanjuti dan nasihat penjimatan tenaga untuk membantu pelanggan mempercepat perjalanan kelestarian mereka.

Inisiatif ini selaras dengan komitmen neutral karbon Alibaba yang dikeluarkan tahun lalu. Syarikat ini mempelopori konsep “Skope3 +” dan berjanji untuk berkongsi teknologi penjimatan tenaganya dengan pelanggan dan rakan niaga, menyatukan mereka untuk bekerjasama untuk mengurangkan jejak karbon mereka.

“Pakar tenaga bertujuan untuk membantu syarikat mencapai matlamat neutral karbon mereka melalui teknologi canggih dan penyelesaian yang diperkemas,” kata Chen Lijuan, pengurus besar produk dan penyelesaian pintar Alibaba Cloud.

Energy Expert membantu pelanggan mengautomasikan proses perakaunan dan pelaporan karbon di peringkat syarikat dan produk dan mendapatkan statistik kesan kelestarian masa nyata untuk membuat keputusan yang lebih tepat. Platform ini membolehkan pelanggan mengenal pasti sumber pelepasan karbon dalam aktiviti perniagaan harian mereka, serta keseluruhan kitaran hayat produk mereka, berdasarkan standard peneutralan karbon PAS 2060 dan ISO 14064.

(Sumber: Alibaba Cloud)

Pelanggan juga dapat mengukur jejak karbon mereka melalui model pengiraan yang telah dibina dan menggunakan set data faktor pelepasan awam dan set data proprietari pakar tenaga. Di samping itu, ia memberikan keterlihatan kepada corak pelepasan karbon masa nyata dan kemajuan prestasi kelestarian melalui paparan papan pemuka dan laporan dalam talian.

Di samping itu, penyelesaian ini menyediakan analisis kecekapan tenaga yang luas dan ramalan pelepasan melalui model AI berdasarkan pembelajaran mendalam di Alibaba Cloud. Untuk membantu pelanggan meminimumkan kesan persekitaran mereka secara keseluruhan, pakar tenaga juga menawarkan rancangan pengoptimuman yang dapat ditindaklanjuti dan cadangan untuk menyeimbangkan pertumbuhan perniagaan dengan kesan persekitaran. Ini termasuk meningkatkan penggunaan tenaga bersih, mengurangkan penggunaan elektrik yang berlebihan pada waktu puncak, dan mengoptimumkan rantaian bekalan dari bahan perolehan hingga produk pengangkutan.

Energy Expert juga bekerjasama dengan organisasi industri yang diiktiraf secara global seperti TÜV Rheinland untuk menyediakan perakaunan dan pensijilan jejak karbon dalam talian yang berwibawa untuk membantu pelanggan dengan mudah mengesahkan dan menyampaikan kemajuan penjimatan tenaga mereka dengan pihak berkepentingan.

Di China, inovasi ini mula digunakan pada bulan Februari tahun ini. Setakat ini, ia telah melayani lebih dari 2,000 perniagaan, menjimatkan lebih dari 2 juta kilowatt-jam tenaga sehari dan mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 400,000 tan sejak Februari.

Lihat juga:China memperkenalkan langkah pengurangan karbon dan pencemaran

Pakar tenaga juga memainkan peranan penting dalam langkah-langkah pembangunan lestari yang dilaksanakan oleh ibu pejabat Alibaba di Hangzhou Xixi. Melalui cadangan penjimatan tenaga platform-seperti kawalan pintar sistem penyaman udara dan pemasangan panel solar di atas bumbung yang menghasilkan 1.2 juta kilowatt-jam elektrik setiap tahun-penyelesaiannya telah membantu mengoptimumkan kecekapan tenaga di ibu pejabat syarikat, yang sejauh ini telah mengurangkan penggunaan tenaga sebanyak 30 peratus pada waktu puncak dan 17 peratus penggunaan tenaga penghawa dingin pada musim panas.