Alibaba Cloud diberitahu untuk memperbaiki kebocoran maklumat tanpa persetujuan pengguna

Baru-baru ini, sepucuk surat dari Pentadbiran Komunikasi Provinsi Zhejiang kepada pengadu pada 5 Julai menunjukkan bahawa pada 11 November 2019, Alibaba Cloud Computing Co., Ltd. membocorkan maklumat pendaftaran yang disimpan oleh pengguna kepada rakan pihak ketiga tanpa persetujuan pengguna.

Pada 23 Ogos, seorang pengarah Pentadbiran Komunikasi Provinsi Zhejiang memberitahu 21st Century Business Herald bahawa surat balasan untuk pertanyaan di atas adalah benar.

Alibaba Cloud mengatakan bahawa setelah siasatan dalaman, aduan tersebut berlaku sekitar Double Eleven pada tahun 2019. Seorang pekerja telemarketing Alibaba Cloud melanggar disiplin korporat dengan memperoleh maklumat hubungan pelanggan secara peribadi dan mendedahkannya kepada kakitangan peniaga, yang menyebabkan aduan pelanggan.

Dalam hal ini, Alibaba Cloud mengatakan: “Pekerja dilarang sama sekali untuk mengungkapkan maklumat pendaftaran pengguna kepada pihak ketiga, dan insiden tersebut telah ditangani dengan serius sesuai dengan organisasi perusahaan. Untuk kekurangan dalam pengurusan personel, perusahaan telah secara aktif memperbaiki dan memperbaiki sesuai dengan persyaratan undang-undang.”

Alibaba Cloud disaman oleh syarikat pangkalan data lokasi geografi IP IPIP.NET kerana disyaki pelanggaran.

Pada 21 Julai, Alibaba Cloud dan IPIP.NET mengeluarkan kenyataan bersama. Kenyataan itu mengakui bahawa pekerja Alibaba Cloud melanggar norma korporat ketika mengembangkan produk. Alibaba Cloud segera menurunkan kandungan yang relevan, memperbaiki produk perpustakaan lokasi geografi IP, dan menangani kakitangan yang terlibat dengan serius. Ia juga telah meningkatkan mekanisme prosedur kawalan dalaman dalam usaha untuk mencegah kejadian serupa pada masa akan datang.

Lihat juga:Dua hari selepas pelancaran versi beta, populariti Alibaba Cloud melambung tinggi