Alibaba bertindak balas terhadap penubuhan “Vision Shengsheng”: perniagaan masa depan yang berkaitan dengan Metaverse

Raksasa e-dagang China Alibaba pada hari Isnin menubuhkan anak syarikat milik penuh yang disebut Vision Shengsheng, menurut platform pertanyaan maklumat korporat Qichacha. Pada hari Rabu, orang dalam syarikat memberitahu wartawan ChinaStarMarketPerniagaan masa depan syarikat berkaitan dengan Metaverse.

Yuanjing Shengsheng (Beijing) Technology Co., Ltd. mempunyai modal berdaftar 10 juta yuan dan wakil sah Peng Wei. Perniagaan ini meliputi pembangunan perisian, perkhidmatan sistem komputer, pembrokeran prestasi dan perkhidmatan maklumat Internet. Maklumat pemegang sahamnya menunjukkan bahawa syarikat itu dimiliki sepenuhnya oleh Hangzhou Ali Venture Capital Co., Ltd.

Menurut laporan sebelumnya oleh Cleaning News, firma itu melancarkan sub-jenama permainan awannya “Vision” pada Persidangan Permainan Antarabangsa Beijing (BIGC 2021) yang diadakan pada bulan September tahun ini. Menurut syarikat itu, jenama asing Alibaba Cloud Games Division “Vision” diposisikan sebagai platform perkhidmatan bersepadu untuk penyelidikan dan pengangkutan permainan awan.

Lihat juga:Unicorn sensor 3D Oberbeck disokong oleh Alibaba untuk mengumpulkan lebih daripada 1.8 bilion yuan dalam penyenaraian

Alibaba juga telah memohon pendaftaran tanda dagangan seperti “Alibaba Metaverse” dan “Taobao Metaverse”. Menurut Qichacha, pada 17 November, syarikat itu telah melamar 4368 tanda dagangan yang berkaitan dengan “Metaverse” di China, yang melibatkan 689 syarikat. Antaranya, 4366 permohonan dikemukakan pada tahun 2021, yang melibatkan 688 syarikat.